Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeni paradajz
  • 26.09.2021. 10:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Bavanište

Sušeni paradajz sa kozjim i ovčijim sirom: Italijansko - srpska kombinacija

Odlučila sam se za čeri paradajz s obzirom na to da imam veliki plastenik. Sušim ga i kombinujem sa jednim i drugim sirom, navodi Tatjana Obradović iz Bavaništa.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 274
  • 22
  • 0

U širokom izboru prehrambenih namirnica, nije lako osvojiti kupce, te se proizvođači do dominacije na tržištu dovijaju na najrazličitije načine, a sve prisutnije je kombinovanje tradicionalnih plodova sa raznoraznim ukusima i proizvodima. U nesvakidašnjoj ponudi je i sušeni paradajz u maslinovom ulju sa kozjim i ovčijim sirom koji pravi Tatjana Obradović iz Bavaništa kod Kovina.

"Ovaj italijanski specijalitet sam najpre probala bez sira, samo paradajz sa maslinovim uljem, sušila sam običan, isečen na kolutiće i stavljala ga u ulje. Kasnije sam se odlučila za čeri paradajz s obzirom na to da imam veliki plastenik. Sušim ga i kombinujem sa jednim i drugim sirom", navodi Obradovićeva.

Za sušenje je važno da ima promaje

Sve to radi sa svojom prijateljicom, a kako su sušare pretežno fokusirane na lekovito bilje, ova poljoprivrednica odlučila je da na prirodan način osuši svoj čeri. Iskoristila je stare prozore i napravila staklenu sušaru.

"Bilo je toplo leto, te je taj proces brzo i tekao. Kada su visoke temperature, potrebno je oko tri do četiri dana, a u ovom periodu treba sedam do deset. Važno je da ima promaje."

Italijanski specijalitet je obogatila sa našim sirom

Od desetak kilograma ostane oko kilogram sušenog paradajza, ali mora biti delimično, ne skroz osušen, nalik suvoj smokvi.

Pre toga ga opere, zaseče i pripremi za sušenje, a u stakleniku je zaštićen od napada insekata. Ukoliko se koristi običan paradajz, iseče se na tanke kriške od nekoliko milimetara debljine.

"Zasečem zato što prvo pusti vodu i u tom slučaju lakše i brže krene ta tečnost. Mora biti zreo, ali ne skroz, važno je da je crven kako bi boja i slast ostale. Bitno je i da bude zdrav, jer u procesu sušenja postoji period od 24 sata kada je, usled niske temperature, sklon tome da prokisne ili da se pojave gljivice", napominje naša sagovornica, te dodaje da je upravo zbog toga neophodno da voda iz njega iscuri što pre.

Sir od proverenih proizvođača

Nakon sušenja, odabere plodove koji su zdravi i dobri, odvoji ih i, da se ne bi ubuđali, ali i da ne bi morali da stoje u frižideru, stavi ih u maslinovo ulje koje sprečava kvarenje.

"To tako stoji u tegli, a kada dođe vreme za prodaju, izvadim paradajz, stavim sir koji želim i vratim nazad. Doduše, i sir može da stoji bar pola godine u tom ulju i da se ne pokvari i ne promeni ukus. Mada, izbegavam to."

Pred prodaju sušenom paradajzu doda sir

Kupuje ga od domaćih proizvođača u Kovinu koji imaju veliku farmu ovaca i koza, te je kvalitet stopostotan. Uz to, u teglice voli da doda bosiljak i malo belog luka, a od začina se može koristiti sve, te naša sagovornica preporučuje i biber u zrnu, ruzmarin.

U njenom asortimanu je i čeri paradajz u medu, jer ima svoje pčele, te je i za taj proizvod pronašla rešenje i odlučila da potrošačima ponudi nešto drugačije. U pitanju je, takođe, sušeni čeri, a osim meda, dodaje i ljutu papriku i biber. Ta neobična kombinacija, kaže, vrlo je zanimljiva kupcima. A kako interesovanje raste, planira da naredne godine proširi asortiman sa više ljutih, slanih i slatkih varijanti.


Tagovi

Sušeni paradajz Sir u maslonovom ulju Čeri paradajz Koziji sir Ovčiji sir Med Tatjana Obradović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.