Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpad od hrane
  • 18.02.2021. 15:00

Stvaramo 97 kg otpada od hrane po stanovniku, kako to smanjiti?

Okvirna procjena za 2017. godinu pokazala je da u Hrvatskoj godišnje nastaje 399.611 tona otpada od hrane. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva sektorska vodiča koja bi tu brojku trebala smanjiti.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 128
  • 164
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva sektorska vodiča za spriječavanje nastajanja otpada od hrane.

Namjera je, pojašnjavaju, da postignu svoj cilj i omoguće tvrtkama i pojedincima stvarno mijenjanje stavova u rukovanju hranom, a osim spomenuta dva u pripremi su oni za smanjenje otpada namijenjeni pojedinačno sektorima primarne proizvodnje te prerade i proizvodnje hrane, čija se objava planira do kraja ove godine.

U EU 88 milijuna tona otpada od hrane

Prvi su nazvali Vodič za smanjenje otpada od hrane u trgovinama, a odnosi se na maloprodajni sektor i pomoći će trgovcima i ostalima uključenima u distribuciju i maloprodaju u razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane u trgovinama te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš.

"Drugi, Vodič za smanjenje otpada od hrane u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama namijenjen je restoranima, hotelima, kantinama u ugostiteljskom sektoru te institucionalnim kuhinjama u objektima javne prehrane (u bolnicama, školama, vrtićima, fakultetima i dr.) koji također pripremaju i poslužuju  hranu“, stoji u priopćenju.

U EU godišnje nastaje oko 88 milijuna tona otpada od hrane. Okvirna procjena temeljem raspoloživih podataka u Informacijskom sustavu gospodarenja otpadom za 2017. godinu pokazala je da u Republici Hrvatskoj godišnje nastaje 399.611 tona otpada od hrane odnosno 97 kg/stanovniku. 

Otpad od hrane nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava. S ciljem podizanja svijesti vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane i promicanja odgovornosti svih dionika lanca opskrbe hranom potrebno je provesti niz aktivnosti u svrhu promjene navika i ponašanja ljudi prilikom rukovanja hranom.

EU: Godišnje bacimo 173 kg hrane po osobi - UN donio odluku

Ovo je ujedno jedna od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022. (Narodne novine, br. 61/19), koji predstavlja doprinos cilju 12.3 održivog razvoja Ujedinjenih naroda, tj. postizanju smanjenja globalnog otpada od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini za 50% i smanjenju gubitaka hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine. 

"Budimo informirani, odgovorni i solidarni – hrana nije otpad“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Vodiče možete pročitati u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Sektori vodič Otpad od hrane Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.