Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med i lešnik
  • 25.05.2021. 16:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Nakovo, Kikinda

Studira, uzgaja lešnik i proizvodi zamenu za eurokrem - Nutto

Od 2013. na površini od dva hektara na porodičnom imanju u Nakovu kod Kikinde Aleksa Raca brine o zasadima lešnika, a od avgusta prošle godine do sada razvio je i preradu tih plodova u kombinaciji sa medom.

Foto: Aleksa Raca
  • 439
  • 157
  • 0

"Studiranje nije samo učenje, već prilika da to znanje koje smo stekli na fakultetu primenimo i stvorimo nešto. Na taj način je priča zaokružena", moto je kojim se vodi student četvrte godine agroekonomije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Aleksa Raca. Takvo razmišljanje navelo ga je da pokrene sopstvenu preradu, a njegove proizvode mogli smo videti juče na Sajmu studenata poljoprivrede pomenutog fakulteta.

"Odlično je protekao sam sajam, meni znači jer je to prilika da se susretnem sa profesorima, drugim kolegama, razmenim iskustvo, da dobijem savete, kritike, a onima koji bi možda ušli u neku proizvodnju pokažem da se može studirati i proizvoditi istovremeno", poručuje Raca.

Za samo manje od godinu dana uspeo je da finalizuje proizvode i predstavi ih. Od 2013. na površini od dva hektara na porodičnom imanju u Nakovu kod Kikinde brine o zasadima lešnika.

Kombinacija meda i lešnika

S obzirom na to da je veoma zadovoljan kvalitetom i rodom, koji je prošle godine iznosio tonu i po u ljusci, odnosno između 800 i 900 kg sirovog lešnika, odlučio je da plodove na konkretan način i iskoristi, te tržištu ponudi prirodne i zdrave namirnice bez konzervansa, aditiva i drugih dodataka koji nisu najadekvatniji za ishranu.

"Krajem avgusta smo počeli da planiramo, a u novembru smo imali prve teglice. Pravimo "Nutto", kombinaciju meda i lešnika, zatim puter i hladno ceđeno ulje. To je prilika da se ostvari dodatna vrednost tog ploda."

Kombinaciju meda i lešnika - favorit kupaca

Uglavnom sve poslove, od prerade do prodaje, sam obavlja, a roditelji su tu pretežno za konsultaciju i savete. Veliku ulogu imaju i sami profesori.

"U toku fakulteta sam imao priliku da se susretnem sa svim departmanima. Sa svakog sam usvojio neku korisnu informaciju koju sam mogao da primenim i u samoj proizvodnji i u finalizaciji proizvoda i u prodaji", dodaje Raca.

Med nabavlja od lokalnih pčelara

Najveće interesovanje izaziva Nutto, koji je kupcima uglavnom zamena za eurokrem. Med nabavlja od lokalnih pčelara koji, naglašava, ima i sertifikat o zdravstvenoj bezbednosti.

"Sadrži 40 odsto lešnika i 60 odsto meda. Odličan je izvor energije, pomaže kod respiratornih infekcija i problema, a potpuno je prirodno."

Priprema, kaže, nije teška ni duga. Najpre ispeče lešnik, oljušti ga i skine opnu, samelje na posebnom mlinu koji je kupio za ovu namenu, te dobije pastu koju pomeša sa medom.

Med + Lešnik = "Nutella" iz prirode

"Da bismo napravili 10 kg mase koja se kasnije puni u teglice, potrebno nam je sat i po do dva. Nema potrebe da odstoji, može odmah da se konzumira, nema ni određeni rok trajanja pošto je med sam po sebi konzervans. Može da se čuva na sobnoj temperaturi", objašnjava ovaj student.

Kupci ga traže uglavnom za jutarnju konzumaciju kao zamenu za čist med, a i zbog toga što je obogaćen i lešnikom, te dobiju još zdraviju varijantu. Često ga kupuju i kao nadev za palačinke.

"U početku smo imali problem jer su potrošači bili nepoverljivi, nisu navikli na tako nešto, ali kada probaju, oduševe se. Evo, na primer, juče je na sajmu jedna profesorka kupila i posle pola sata se vratila po još jednu teglicu. Imamo dosta pozitivnih komentara i reakcija na taj proizvod."

Kikiriki puter za pripremu sladoleda

A za ovim, sledi i puter koji se sastoji od stoprocentne sirovine. U njega on ne dodaje ništa od drugih sastojaka, a neutralniji je, napominje, od kikiriki putera, te se može koristiti i uz slane i slatke kombinacije.

"Uglavnom ga traže za pripremu kućnog sladoleda, kolača ili kao dodatak za ukus. Međutim, skuplji je od Nuta, te je i zainteresovanost nešto manja. Mi možemo na mašini za sat vremena da napravimo od 30 do 40 kg, ali, za sada, nemamo toliko porudžbina", kaže Raca.

Može da se koristi i uz slane i slatke kombinacije

Pre mesec i po dana, u svoju ponudu, uvrstili su i hladno ceđena ulja koja zadržavaju sva hranljiva i zdrava svojstva lešnika.

"Za to nam treba malo više vremena, oko dva do dva i po sata da iscedimo 10 kg. Ulje može da se koristi u pripremi jela, klasično prženje i dinstanje. Takođe i kao salatno ulje, ali i za negu kože, jer je održava hidriranom, zateže je i nakon tog tretmana ona bude mekanija."

Brašno za torte

A kao nusproizvod tog ulja dobija se brašno koje ovaj student planira da doda na listu svojih prerađevina.

"To brašno se dosta primenjuje u pripremi torti, a ima visoku cenu jer se malo toga dobije u procesu ceđenja ulja", dodaje naš sagovornik.

Za pripremu je, napominje, najjednostavniji puter jer se lešnik samo ispeče, pusti kroz mlin i dobije se tražena smesa. Osim njega, na ovogodišnjem sajmu, koji se organizuje drugi put, predstavilo se još mnogo mladih studenata i proizvođača meda, lešnika, mleka, organske kozmetike, a bilo je i onih koji su prezentovali i ručne radove od drveta.


Tagovi

Uzgoj lešnika Med i lešnik Nutto Aleksa Raca Sajam studenata


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.