Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Luka Dragić
  • 26.06.2016. 18:00

Stranci cijene dubrovačke delicije

Japanci su oduševljeni smokvom, Francuzi arancinima, Nijemci ušećerenim bademima.

  • 1.445
  • 141
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Luka Dragić iz mjesta Pridvorje u Konavlima nosi upravo ime tog Konavljanina.

Bavljenje poljoprivredom je posao kojim se oduvijek bavila Lukina obitelj i upravo je on s velikom ljubavlju i trudom nastavio obiteljski niz, a samim time i tradiciju. OPG Luka Dragić postoji od 1992. godine i ono što se posebice može pridodati ovom gospodarstvu i po čemu je specifično je velika kvaliteta i osebujna raznovrsnost proizvoda.

Triput nagrađivan džem

Tako se njihov OPG može ponositi smokvama, grožđem, narančama (od kojih se kasnije prave dubrovački arancini) i još mnogim vrstama voća, te nezaobilaznim maslinama. Prave dubrovačke delikatese kao što su ušećereni bademi, suhe smokve, kontonjata, mantala upravo su proslavljeni proizvodi ovog OPG-a. Prema riječima Luke Dragića najteže je raditi mantalu i kontonjatu jer je potrebno dosta miješati i kuhati pa nekad i po sat vremena. Ali i to se uspije uz veliki trud.

Arancini, smokve i bademi

Vrhunski džemovi ovog OPG-a su proizvodi koji osvajaju okusom i mirisom. Tome ide u prilog da je upravo džem od smokve i konavoske šljive ovog OPG-a tri godine osvojio zlatnu medalju na natjecanjima.

"Rekao sam konavoska šljiva, ali mislim da je to konavoska dženerika. Upravo ih malo ljudi ima i ostale su kod malo koga. Imam svoje tri, četiri šljive i čuvam ih za džemove", poručio je Luka Dragić. Osim džemova pravi i likere od višnje, orahovac, liker od rogača, travaricu i vino za svoje potrebe.

Suhe smokve kojima su kako kaže Luka stranci najviše oduševljeni, mogu se sumporavati i svaki dan ih treba 10 dana protresti da se ne zalijepe. Proces sušenja traje 10 dana i pare se vrućom ili morskom vodom i doda se sol, morać ili list lovorike. Potom se osuše i zatim se čuvaju.

Najbolji slatki suvenir

"Ovaj posao treba raditi onaj tko ima volju i voli raditi, te je naučio raditi. Potrebno je mnogo truda i vremena. Proizvodi su kulturna baština i smatram da nam je potrebna još veća podrška i razumijevanje", poručio je Luka.

Posebno bi kako kaže Luka pohvalio udrugu Deša koja organizira Festival pekmeza, džema i marmelade u listopadu zbog odlične organizacije, posjećenosti i mogućnosti prezentacije raznih proizvođača.

"Talijani su najspecifičniji kad bi vidjeli travaricu samo bi viknuli grappa, grappa i oni znaju stvoriti atmosferu, Japanci su oduševljeni smokvom, Francuzi arancinima, Nijemci ušećerenim bademima", priča Luka o svojim dojmovima na gradskoj tržnici u Dubrovniku gdje prodaje svoje proizvode već dugo godina. Upravo je tržnica mjesto gdje redovito dolaze turisti i oduševe se ovim dubrovačkim delicijama.


Fotoprilog


Tagovi

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Luka Dragic Pridvorje Konavlima OPG Luka Dragić Smokvama Grozdem Narancama Dubrovacki arancini Maslinama Usecereni bademi Suhe smokve Kontonjata Mantala Dzemovi Likere od visnje Orahovac Liker od roga


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!