Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 12.04.2019. 08:00
  • Borski okrug, Kladovo

Stolar iz Kladova peče rakiju nadaleko poznatu po kvalitetu

Iz kazana Branka Odalovića, stolara iz Kladova, teče voćna rakija višestruko nagrađivana nagradama za kvalitet. On planira da postepeno povećava količinu i da tako napravi prodor na tržište naše zemlje i inostranstva.

Foto: Verica Matić
  • 583
  • 139
  • 0

Branko Odalović, iz Kladova, inače stolar po struci, prvi kazan za pečenje rakije kupio je sa 19 godina, kada je 1984. godine došao iz vojske. On je tada planirao da studira poljoprivredu, a u međuvremenu se u svojoj radionici bavio obradom masivnog drveta, pravio predmete za dekoraciju restorana i hotela i ukrasna stepeništa. Danas se Odalović može pohvaliti nagradama za izuzetnu rakiju i to sa 4 priznanja za kvalitet. Od 70 litara rakije, koliko je ispekao 2010. godine, Branko je došao do proizvodnje od 1.000 litara godišnje.

Prva količina rakije kao eksperiment

Kako objašnjava Odalović, a prenosi Blic, rakijski kazan je na tavanu porodične kuće stajao sve do 2010. godine, kada je u Kladovu i okolini naglo pala tražnja drveta. Branko je tada iskoristio višak slobodnog vremena i odlučio da proveri u kakvom stanju je oprema stara skoro 30 godina. On ističe da je njegova porodica imala sopstveni voćnjak sa jabukama, kruškama, dunjama i drugim voćem. Međutim u tom momentu Branko ništa nije znao o proizvodnji rakije. Uz podršku porodice, oca i supruge, prva količina tog žestokog alkoholnog pića nastala je više kao eksperiment. Nedugo zatim stigla je i potvrda kvaliteta iz Voćarsko-vinogradarskog saveza u Kladovu.

Uspeh je lakši uz podršku porodice

Odmah u početku Odalović je spoznao da je srpska rakija mnogo cenjenija u inostranstvu neko u Srbiji. On dodaje da je i danas slična situacija jer smo, nažalost, degradirali kvalitet pića po kojem smo prepoznatljivi širom sveta. Iako, priznaje da je pomalo brzopleto ušao u celu priču, Branko sada tvrdi da ukoliko neko želi da proizvodi rakiju vrhunskog kvaliteta, on mora da ima podršku i razumevanje porodice i da polako razvija posao.

Konkurencija prilično nelojalna

Ovaj domaćin je 2015. godine dobio prvu nagradu lokalnog odbora voćara i vinogradara za svoje voćne rakije, a od tada je još tri godine za redom proglašavan za najboljeg proizvođača rakije. Od 70 litara, koliko je proizveo 2010. godine, danas je stigao do količine od 1.000 litara godišnje. Uprkos tome od napominje da je to i dalje malo za ozbiljnu prodaju i plasman na tržište, tim pre što je konkurencija, prema njegovom mišljenju, prilično nelojalna.

Proizvodnja rakije zahteva čitav niz mera i postupaka

Branko tvrdi da mnoge rakije na srpskom tržištu sadrže različite veštačke arome, šećere i slično, dok on za proizvodnju koristi samo prvoklasno voće, koje sada i otkupljuje od voćara iz istočne Srbije. Jedino tako, prema njegovim rečima može da napravi kvalitetne, sortne rakije. Cena rakije nije cena voća. Ona je poslednjih godina mnogo varirala, pa sam imao i slučaj da mi ljudi nude na poklon ceo rod, zato što ne žele da ga prodaju po smešno niskim cenama. Za proizvodnju rakije neophodno je ispoštovati čitav niz mera i postupaka, dok proizvođači moraju da budu izuzetno pedantni. Odalović ističe da on i njegova porodica veoma vode računa o celom procesu.

Plan za budućnost: širenje proizvodnje i osvajanje tržišta Srbije

Porodica Odalović danas proizvodi rakiju od jabuke, kruške, dunje, kupine, višnje, grožđa, kajsije. Branko je u međuvremenu, uz kazan nabavio i ostalu savremenu opremu, kojom je uspeo da iz procesa nastajanja pića potpuno isključi vazduh. Prema njegovim rečima, takva tehnologija donosi dodatni kvalitet proizvodu. Trenutno za njegovu rakiju zna okolina Kladova i istočna Srbija, ali očekuje da će u nekom narednom periodu, uz vrhunski kvalitet koji je već postigao, moći da proizvede i dovoljnu količinu, koje bi plasirao na tržište. Kako tvrdi, želja mu je da od proizvodnje voćnih rakija stvori neku vrstu zaostavštine za penziju.


Izvori

Blic


Tagovi

Rakija Rakija od šljive Rakija od jabuke Rakija od kruška Loza Branko Odalović Kladovo Tržište Srbija Kvalitet Cena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.