Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 26.06.2021. 10:30
  • Zagrebačka, Kraj Gornji

Što su fleksibilne klaonice i kako ih registrirati?

Od ukupno100 odobrenih klaonica u Hrvatskoj, 35 ih je registrirano kao "flexibility". Što to znači i koje uvjete moraju udovoljiti subjekti u poslovanju s hranom?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
  • 2.650
  • 100
  • 0

U Hrvatskoj se klaonice mogu registrirati na tri načina. Prvi je za one na gospodarstvu podrijetla, gdje se kolju životinje s istog gospodarstva ili one koje najmanje tri mjeseca tamo borave. Drugi način su potpuno odobreni objekti, prema svim EU normativima, a treći su tzv. flexibility klaonice, odobrene uz prilagođene mjere propisa o hrani.

"U takvim klaonicama nije potrebno imati odvojenu prostoriju za ovlaštenu osobu, nego samo prostor poput ormarića, gdje se mogu pospremiti pečati koju su neophodni te ostala dokumentacija koja se ondje drži, ali i taj prostor mora biti pod nadzorom ovlaštene osobe", navodi Zrinka Dugonjić - Odak iz Ministarstva poljoprivrede.

Klanje, rasjek i pakiranje u jednoj prostoriji

Što se tiče podrijetla životinja, one mogu biti s gospodarstva, odnosno iz vlastitog uzgoja, ali mogu biti i kupljene. Isto tako, ne treba postojati prostor za privremeni smještaj životinja niti za smještaj onih za koje se sumnja da su bolesne.

Međutim, ako klaonica ima smještaj životinja onda ih tamo može držati 21 dan. Ovaj uvjet omogućava onima koji nemaju vlastiti uzgoj, kupovinu životinja i dopremu u klaonicu, gdje ih mogu držati i klati po potrebi.

Maksimalni kapacitet klanja za ovu kategoriju iznosi do 20 uvjetnih grla dnevno. U fleksibilnim ne treba imati prostor za pranje i čišćenje, ako subjekt ima sklopljen ugovor s ovlaštenom praonicom u krugu od 20 kilometara.

Maksimalni kapacitet klanja za ovu kategoriju klaonica iznosi do 20 uvjetnih grla dnevno (Foto: Vesna Mijat)

Jesu li ovi propisi olakšali poslovanje, pitali smo Josipa Obrubića, peradara iz Dubravice, čiji se obrt bavi uzgojem peradi svih vrsti, od patki, guski, Zagorskih purana, brojlera... te je registriran kao fleksibilna klaonica.

"Imamo svoju klaonicu i sve prodamo u naših sedam mesnica. Klanje, rasjek i pakiranje se može raditi u jednoj prostoriji, a prisustvo veterinara prilikom klanja na liniji do 10 tisuća komada nije potrebno, jer on prethodno pregleda životinje, a njegova usluga ide na teret državnog proračuna“, zadovoljno je komentirao Obrubić.

Kako opremiti i registrirati fleksibilnu klaonicu?

Onaj tko želi registrirati fleksibilnu klaonicu, zatjev za odobrenje objekta podnosi kada je on izgrađen, opremljen i kada su pripremljene HACCP procedure. Sukladno propisima o hrani, odgovornost za njezino stavljanje na tržište u potpunosti leži na subjektu u poslovanju hranom. Prilikom konstrukcije objekta, otvorena je mogućnost biranja različitih materijala koji se nude na tržištu. Primjerice, dozvoljeno je imati zid opločen keramičkim pločicama ili industrijskim panelima, kao i zid obojan perivom bojom, koji se može prati i po potrebi dezinficirati.

Dakle, može se izgraditi objekt koji će u startu biti jeftiniji, kad je riječ o materijalima i načinu obrade, ali treba voditi računa da će tijekom vremena održavanje takvog objekta biti skuplje, navode u Upravi za stručnu podršku poljoprivredi i ribarstvu .

Subjekt koji želi registrirati fleksibilnu klaonicu, zahtjev podnosi Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede, nakon čega povjerenstvo dolazi u pregled te provjerava infrastrukturu, opremu i HACCP procedure. Nakon toga se može krenuti s radom, a nakon tri mjeseca slijedi drugi nadzor prilikom kojeg se kontroliraju tehnološki proizvodni procesi. Ako je sve u redu, tada taj objekt biva odobren i dobiva službeni broj. Troškovi registracije su 35 kuna biljega.

Uprava za stručnu podršku poljoprivredi i ribarstvu u Ministarstvu poljoprivrede nudi pomoć korisnicima koji žele registrirati ovakav oblik klaonice, ali osobe u poslovanju s hranom moraju završiti obuku. HGK organizira tečajeve za HACCP procedure, a u Zavodu za javno zdravstvo može se polagati tečaj higijenskog minimuma i to prošireni, gdje se dobiju osnovna znanja vezano za rad s hranom na siguran način.

Pogledajte više u video prilogu:


Tagovi

Flexibility klaonice Ministarstvo poljoprivrede Zrinka Dugonjić - Odak Peradarstvo Obrubić Josip Obrubić


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]