Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso peradi
  • 20.03.2022. 09:00

Što donosi prijedlog Pravilnika o tržišnim standardima za meso peradi?

Prijedlog Pravilnika o tržišnim standardima za meso peradi u javnom je savjetovanju.

Foto: Depositphotos/alessandro0770
  • 660
  • 14
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo prijedlog Pravilnika o tržišnim standardima za meso peradi.

Njime se propisuju tržišni standardi za meso peradi, provođenje nadzora nad njima i pravilima za proizvodnju te stavljanje na tržište određenih tipova i na određeni način obrađenog mesa peradi.

Nadalje, osigurava se provedba Uredbe Komisije od 16. lipnja 2008. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća u pogledu tržišnih standarda za meso peradi kako je posljednji put izmijenjena Uredbom Komisije od 21. veljače 2013.

Riječ je o prilagodbi određenih uredbi i odluka u području slobode kretanja robe, slobode kretanja osoba, prava poslovnog nastana i slobode pružanja usluga, prava trgovačkih društava, politike tržišnog natjecanja, poljoprivrede, sigurnosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, ribarstva, prometne politike, energetike, oporezivanja, statistike, socijalne politike i zapošljavanja, zaštite okoliša, carinske unije, vanjskih odnosa te vanjske, sigurnosne i obrambene politike zbog pristupanja Hrvatske.

Između ostalog u Prijedlogu stoji da se meso koje se stavlja na tržište pregledava u klaonicama, rasjekaonicama, veleprodajnim i maloprodajnim skladištima ili u svakoj drugoj fazi stavljanja na tržište uključujući prijevoz, te prilikom uvoza, ako se meso peradi uvozi iz trećih zemalja.

Ako se u postupku kontrole utvrdi da pojedina serija ne udovoljava zahtjevima propisanim nije dozvoljeno stavljanje takve serije na tržište, ili njezin uvoz ako serija dolazi iz treće zemlje. Također, pretpakovine kod kojih negativno odstupanje količine punjenja ne udovoljava kriterijima prihvatljivosti smatraju se neispravnima te ne smiju biti stavljene na tržište.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 15. travnja 2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Meso peradi Prijedlog Pravilnik Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.