Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posna hrana
  • 05.10.2020. 10:30

Šta znači oznaka "posno" na prehrambenim proizvodima?

Dopunama Pravilnika o označavanju hrane precizirano je da oznaka "posno" može da se navodi samo na hrani koja nije poreklom od toplokrvnih životinja, niti je u bilo kojoj fazi njene proizvodnje i prerade korišćena hrana tog poreklom.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 1.374
  • 18
  • 0

U Srbiji su prvi put definisani uslovi i način korišćenja oznake "posno" na prehrambenim proizvodima, a dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane predviđeno je da u komuinikaciji trgovaca hranom sa potrošačima pomenuta oznaka predstavlja deo pružanja dobrovoljnih informacija, navodi Tanjug, a prenosi RTV.

Precizirano je da oznaka "posno" može da se navodi samo na hrani koja nije poreklom od toplokrvnih životinja, niti je u bilo kojoj fazi njene proizvodnje i prerade korišćena hrana tog poreklom.

Narodna tradicija: O postu i običajima

Takođe, ta oznaka će moći da se nađe na proizvodima kojima nisu dodati sastojci, uključujući aditive, nosače, arome i enzime, ili pomoćna sredstva u proizvodnji. To se odnosi i na supstance koje nisu aditivi, ali se upotrebljavaju na isti način i u iste svrhe kao pomoćna sredstva, u prerađenom ili neprerađenom obliku, a koji su poreklom od toplokrvnih životinja.

Usklađivanje sa zakonodavstvom EU

Novina u dopunama Pravilnika, koji je objavljen u "Službenom glasniku" 25. septembra, odnosi se i na dalje usklađivanje sa zakonodavstvom EU, odnosno sa Uredbom Evropske unije 2018/775.

Na snagu stupa preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane

Podsetimo, pre dve godine Ministarstvo poljoprivrede i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su, u Palati Srbija, Vodič za deklarisanje hrane u kome se navodi da sastojci hrane moraju biti navedeni na ambalaži, a ako se dogodi da su deo namirnice i složeni sastojci (npr. majonez, hleb ili biskvit), tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni tako da će se podaci o mastima, šećeru ili soli više puta ponavljati u zavisnosti gde su sve prisutni.

Vodič je preporučivao da proizvođači vode računa da njihova upotreba ne dovede potrošače u zabludu. Isto je važilo i za upotrebu termina "posno" jer tada nije postojao nacionalni standard šta se pod tim terminoma podrazumeva, ali potrošači već imaju razvijenu percepciju o kakvoj je hrani reč. 


Tagovi

Posna hrana Prehrambeni proizvodi NALED Aditivi Ambalaža Pravilnik o deklarisanju Označavanju i reklamiranju hrane Hrana od toplokrvnih životinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...