Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pića
  • 04.10.2019. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Pančevo

Šta povezuje Banat, princa i Englesku? Pa naravno pivo!

"Bilo je popodne, kada smo moj prijatelj iz detinjstva princ Đorđe Karađorđević i ja sedeli u našem lokalnom pabu u Zapadnom Saseksu gde smo pili tradicionalni engleski biter. I tako kroz opuštenu priču sinula nam je ideja da ovakvo pivo ponudimo i u Srbiji," priča za Agroklub Jovica Božić.

Foto: Beer style/Dejan Miškov
  • 198
  • 21
  • 0

Da li znate kakvu vezu ima Banat s Englezima i prinčevima? Neki bi rekli skoro pa nikakve, ali u Omoljici nadomak Pančeva smeštena je Pivara "Princ" u kojoj se proizvodi pravo, klasično i tradicionalno englesko pivo - "real ale".

U ovoj pivari se proizvodi pet flaširanih piva: "Princip" (pale ale), "Kruna" (IPA), "London" (porter) i "Derbi" (bitter). A od kraja prošle godine u ponudi imaju i "Kralj" pivo koje je po svom ukusu - (strong ale).

Ono po čemu se razlikuje ovo kraft pivo od ostalih jeste ukus, ali i procedura pravljenja, jer ovo pivo bi trebalo da se popije odmah, pošto u sebi ne sadrži aditive i konzervanse.  

Srbiji ponuđeno klasično englesko pivo 

Uspešan poslodavac i vlasnik Pivare "Princ" Jovica Božić, koji je svoju karijeru izgradio u Engleskoj, došao je u svoj rodni kraj, te je uz pomoć vrsnih i iskusnih stručnjaka, ali i svojih prijatelja otvorio savremenu kraft pivaru.

Vlasnik kompanije "Božić i sinovi", decenijama živi na relaciji London-Omoljica. 

U ovoj celoj priči u vezi s pivom društvo mu pravi jedan pravi princ, po kome je zapravo pivara i dobila ime. Njihova pivska priča počela je ovako: "Bilo je popodne, kada smo moj prijatelj iz detinjstva princ Đorđe Karađorđević, sin pokojnog princa Tomislava Karađorđevića i ja sedeli u našem lokalnom pabu u Zapadnom Saseksu (West Sussex) gde smo pili tradicionalni engleski biter. I tako kroz opuštenu priču sinula nam je ideja da ovakvo pivo ponudimo i u Srbiji. Uz ispijanje drugog piva dogovorili smo se da pivaru nazovemo "Princ", a već nakon trećeg piva počeo je razgovor o tome gde možemo da kupimo kompletnu pivaru i koliko bi to moglo da košta. Ta naša zamisao je zapravo želja da ljubitelje piva i pivopije u Srbiji kroz ovo piće upoznamo bar delimično sa delom engleske tradicije. Zato smo ovde u Srbiji i ponudili klasično englesko pivo kakvo se u engleskim pabovima pije već vekovima," započinje priču Jovica Božić.

Upoznajte "alhemičarku" koja hmelj, ječam, slad i vodu pretvara u pivo

Pivo "ejl" karakteristično po proizvodnji i skladištenju

Zna se da su Englezi, kada je pivo u pitanju vrlo odgovorni i pedantni, te kako bi zaštitili svoje nasleđe sedamdesetih godina prošlog veka osnivaju udruženje pod nazivom CAMRA (Campaign for real ale). Tako su se i oni udružili, te su kupili jednu omanju englesku pivaru "Whistling Kite", koju su kasnije preselili u Srbiju.  

Ono po čemu se Pivara "Princ" razlikuje od ostalih jeste proizvodnja pravog "ejla" kojeg karakteriše posebna proizvodnja i skladištenje i to na veoma tradicionalan način, gde fermentacija, kondicioniranja i sazrevanja piva završava u buretu iz kog se ono toči. 

A da bi se dobio autentični engleski ukus, postoje i neki preduslovi. Naime da bi se dobilo efikasno odvijanje procesa, ono kada se pretoči u kask iz kog će se kasnije i točiti, mora da poseduje i određeni količinu aktivnog kvasca i fermentabilnog šećera. 

Znači, da bi jedno pivo dobilo naziv "real ale", trebalo bi u tom momentu da ima minimalno 0,1 miliona ćelija živog kvasca po milimetru, kao i da poseduje fermentabilni šećer za pad gravitacije od jednog do dva stepena. 

Pivo se pravi isključivo od engleskih sastojaka

Ovo mora da se ispoštuje kako na pivo iz kaskova, tako i na tečni hleb koji sazreva u flašama - "real ale in a bottle". "Jedina smo pivara u našoj zemlji u kojoj se proizvodi,"real ale". Pivo se pravi isključivo od engleskih sastojaka i to onih najkvalitetnijih počevši od hmelja, slada i kvasca. Reč je o pivu punog ukusa, koje je nefiltrirano i nepasterizovano, ali i s manjim stepenom alkohola. Naše pivo sadrži od 2,8 do 3,2 odsto alkohola i zbog toga čovek može da popije dve do tri pinte ovog piva, a da pri tom ostane sasvim trezan. Zato ovo pivo nazivamo još pivom za druženje. Ono je napravljeno tako da se slaže odnosno da može da se pije pre, za vreme i posle jela, jer sadrži manje ugljen-dioksida, te ne izaziva nadimanje, kao što se to obično dešava kada neko popije pivo," objašnjava Božić. 

Prema njegovim rečima, u kaskove "real ale" piva moraju da se dodaju filteri, uz pomoć kojih se pivo bistri. Ovi "finings" filteri pomažu pri taloženju kvasca odnosno odvajaju bistro pivo od taloga. Pojedini pivari preskaču ovaj korak i proizvode nerazbistrene prave engleske "ejlove" koji se toče mutni. 

Za godinu dupliran broj zanatskih pivara

Pivo toče uz pomoć ručnih pumpi i to direktno u čašu 

Inače, ono što je posebno interesantno je i činjenica sa svaki pab koji toči pravi "real ale" mora da ima i podrum u kom se na atmosferski pritisak, kegovi vakumiraju, a zatim se i čuvaju na podrumskoj temperaturi. Idealno bi bilo da je ta temperatura od 12 do 14 stepeni Celzijusa. Zatim, se takvo pivo toči uz pomoć ručnih pumpi i to direktno u čašu pravih poznavaoca ovog pića. 

A da nije išlo sve glatko, naš sagovornik ističe da su i oni prve godine rada preležali pojedine dečje bolesti. "Kao i u svakom drugom poslu, potraga za kvalitetnim stručnjacima, zatim prilagođavanje zakonskim odredbama je proces koji traje. Međutim, sve je to iza nas i sada smo zadovoljni onim što smo postigli. Na pivskim manifestacijama naša piva imaju odličnu prođu, a naravno da očekujemo još veći napredak i još više fanova pravog engleskog piva," naglašava Jovica Božić.

Ono po čemu se još razlikuje "real ale" pivo od drugih kraft piva jeste njegov rok trajanja. Naime, od momenta kada izađe iz vakumiranog bureta i priključi se na točilicu, rok trajanja ove vrste piva je prilično kratka i traje samo nekoliko dana. Rok je tako kratak, zbog ulaska kiseonika u bure i zato iz piva postepeno nestaje ugljen-dioksid. Zbog ove oksidacije, pivo će prvo dobiti kiselkast ukus, a gubljenjem ugljen-dioksida pivo postaje negazirano. Sve ovo ukazuje na činjenicu da pivopijama ništa drugo ne preostaje već da brzo isprazne bure, što i nije priznaćete veliki problem, ali zbog specifičnosti ove vrste piva proizvođač se suočava s teškoćama.

"U Engleskoj se, zbog tradicije, navika i višeg životnog standarda pije mnogo više pravog "ejla", nego kod nas, te im je i promet veći. Zato vlasnicima pabova ne predstavlja problem da se reše piva koje se eventualno ubajatilo. Mi smo ipak proizvodnju u Srbiji prilagodili ovdašnjim uslovima, te naš "real ale" još uvek ne ide na široko tržište," pojašnjava Jovica Božić. 

Pivo se toči i na aerodromu "Nikola Tesla" 

On kaže, da njegovo pivo možete pronaći u pojedinim specijalizovanim prodavnicama, ekskluzivnim restoranima i vrhunskim hotelima, ali ovo jedinstveno englesko pivo toči se i na aerodromu "Nikola Tesla". 

Naravno ovo pivo može da se popije i u njihovom podrumu piva pri pivari u Omoljici, kao i u njihovoj pivnici u Pančevu. 

Ipak, naš sagovornik navodi da zbog održavanja kvaliteta ne želi previše da se širi, već da svoje adute (pet vrsta piva), prikaže u najboljem svetlu i zbog njih da bude prepoznatljiv na srpskom tržištu. 

S obzirom na to, da je njihovo kraft pivo namenjeno pravim hedonistima, koji se neće libiti dok uživaju u novim ukusima uz pivo su formirali i pivski meni. 

"U Nemačkoj i Austriji uz pivo se jedu kobasice, krilca, rebarca, a mi u ponudi uz englesko pivo iz pivare "Princ" nudimo srpske čvarke," kaže Božić.

Inače, oni koji žele da pokrenu svoj biznis, a u vezi s pivom, u ovoj pivari iz Omoljice mogu da kupe opremu, kao i sve neophodne sirovine. Takođe, tim stručnjaka će novajlije uputiti u tajne kuvanja piva. 


Tagovi

Pivo Proizvodnja piva Pivara Princ Pale ale Real ale Ejl Flaširana piva Engleska Jovica Božić Đorđe Karađorđević Tomislav Karađorđević


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić