Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane počeće da se primenjuje sredinom juna. Kako napominju nadležni u Ministarstvu poljoprivrede na proizvodima će ubuduće obavezno morati da se nalazi nutritivna deklaracija, uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, soli, proteina i šećera.
Od 15. juna će se, u Srbiji, primenjivati Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Kako prenosi 021.rs, u Poljoprivrednoj inspekciji kažu da je za 7 godina u 24.194 sprovedene kontrole hrane biljnog porekla, najviše neusaglašenosti deklaracije i stvarnih sastojaka proizvoda utvrđeno u mlinsko-pekarskoj industriji. Ovim pravilnikom ustanovljena su nova pravila kada je hrana ponuđena na prodaju preko interneta, a uvedena je i obaveza navođenja zemlje porekla za: meso, voće i povrće, ribu med, jaja i proizvode od jaja, te masliovo ulje.
Na proizvodima će obavezno morati da se nalazi nutritivna deklaracija, uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, soli, proteina i šećera. Novim deklaracijama, će takođe biti naznačeno i da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke "druge životinjske vrste".
Prema podacima o kontroli hrane biljnog porekla, Poljoprivredna inspekcija je između 2010. i 2016. donela 4.294 rešenja o otklanjanju neusaglašenosti sa deklaracijom, 835 rešenja o zabrani prometa i 311 rešenja o zabrani proizvodnje. Prema rečima pomoćnika ministra poljoprivrede Nenada Vujovića, deklaracija na proizvodima biljnog porekla je najčešći problem s kojim se nadležna inspekcija susreće zbog neusaglašenosti onoga što je iskazano u sastavu s onim što se nalazi ili ne nalazi sadržano u određenoj količini u samom proizvodu.
Kako tvrdi savetnik ministra poljoprivrede Nenad Dolovac, od početka ove godine sprovodi se i monitoring mleka na uzorku od 11 mlekara i 147 odgajivača. On napominje da se do kraja godine očekuje i završetak postupka akreditacije Nacionalne laboratorije za ispitivanje mleka. Dolovac objašnjava da se uzrokuje na malim poljoprivrednim gazdinstvima, farmama muznih goveda manjeg kapaciteta i velikim farmama, dodajući da je veličina uzorka proporcionalna broju goveda u Srbiji. On naglašava da su dosada dobijeni rezultati ukazali su na pozitivne trendove, ali i potrebu daljeg unapređenja higijenske ispravnosti i kvaliteta mleka.
I dok zaposleni u Nacionalnoj organizaciji potrošača upozoravaju na to da građani najviše sumnji imaju u kvalitet proizvoda životinjskog porekla, najavljujući skoro objavljivanje rezultata o mišljenju potrošača o kvalitetu hrane, veliki proizvođači navode da poštuju sve pravilnike prilikom proizvodnje delikates proizvoda i podržavaju veću kontrolu proizvoda nadležnih organa na tržištu. Na kraju treba reći i to, da oblast bezbednosti hrane i poljoprivrede obuhvata dve trećine svih propisa Evropske unije.
Izvori
Tagovi
Autor