Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 04.06.2018. 10:00

Šta donosi novi Pravilnik o deklarisanju i reklamiranju hrane?

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane počeće da se primenjuje sredinom juna. Kako napominju nadležni u Ministarstvu poljoprivrede na proizvodima će ubuduće obavezno morati da se nalazi nutritivna deklaracija, uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, soli, proteina i šećera.

Foto: Flickr / Stan Wiechers
  • 318
  • 24
  • 0

Od 15. juna će se, u Srbiji, primenjivati Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Kako prenosi 021.rs, u Poljoprivrednoj inspekciji kažu da je za 7 godina u 24.194 sprovedene kontrole hrane biljnog porekla, najviše neusaglašenosti deklaracije i stvarnih sastojaka proizvoda utvrđeno u mlinsko-pekarskoj industriji. Ovim pravilnikom ustanovljena su nova pravila kada je hrana ponuđena na prodaju preko interneta, a uvedena je i obaveza navođenja zemlje porekla za: meso, voće i povrće, ribu med, jaja i proizvode od jaja, te masliovo ulje.

Nutritivna deklaracija obavezna na ambalaži

Na proizvodima će obavezno morati da se nalazi nutritivna deklaracija, uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, soli, proteina i šećera. Novim deklaracijama, će takođe biti naznačeno i da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke "druge životinjske vrste".

Deklaracija na proizvodima biljnog porekla najčešči problem inspektora

Prema podacima o kontroli hrane biljnog porekla, Poljoprivredna inspekcija je između 2010. i 2016. donela 4.294 rešenja o otklanjanju neusaglašenosti sa deklaracijom, 835 rešenja o zabrani prometa i 311 rešenja o zabrani proizvodnje. Prema rečima pomoćnika ministra poljoprivrede Nenada Vujovića, deklaracija na proizvodima biljnog porekla je najčešći problem s kojim se nadležna inspekcija susreće zbog neusaglašenosti onoga što je iskazano u sastavu s onim što se nalazi ili ne nalazi sadržano u određenoj količini u samom proizvodu.

Do kraja godine akreditacija za Nacionalnu laboratoriju za kvalitet mleka

Kako tvrdi savetnik ministra poljoprivrede Nenad Dolovac, od početka ove godine sprovodi se i monitoring mleka na uzorku od 11 mlekara i 147 odgajivača. On napominje da se do kraja godine očekuje i završetak postupka akreditacije Nacionalne laboratorije za ispitivanje mleka. Dolovac objašnjava da se uzrokuje na malim poljoprivrednim gazdinstvima, farmama muznih goveda manjeg kapaciteta i velikim farmama, dodajući da je veličina uzorka proporcionalna broju goveda u Srbiji. On naglašava da su dosada dobijeni rezultati ukazali su na pozitivne trendove, ali i potrebu daljeg unapređenja higijenske ispravnosti i kvaliteta mleka.

Građani najviše sumnjaju u kvalitet proizvoda životinjskog porekla 

I dok zaposleni u Nacionalnoj organizaciji potrošača upozoravaju na to da građani najviše sumnji imaju u kvalitet proizvoda životinjskog porekla, najavljujući skoro objavljivanje rezultata o mišljenju potrošača o kvalitetu hrane, veliki proizvođači navode da poštuju sve pravilnike prilikom proizvodnje delikates proizvoda i podržavaju veću kontrolu proizvoda nadležnih organa na tržištu. Na kraju treba reći i to, da oblast bezbednosti hrane i poljoprivrede obuhvata dve trećine svih propisa Evropske unije.


Izvori

021


Tagovi

Hrana Deklaracije Pravilnik Srbija Nenad Vujović Nenad Dolovac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!