Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane
  • 01.10.2019. 16:00
  • Moskva, Rusija

Srpske firme u Moskvi ugovorile izvoz proizvoda za tri miliona evra

Firme iz Srbije uspostavile su saradnju i potpisale su 12 ugovora za izvoz svojih proizvoda u vrednosti od preko tri miliona evra na Sajmu hrane u Moskvi.

Foto: World Food
  • 151
  • 15
  • 0

U okviru potpisanih 12 ugovora za izvoz proizvoda srpskih kompanija, dogovoren je izvoz svežeg i prerađenog, smrznutog i sušenog voća i povrća, vitaminskih napitaka i konditorskih proizvoda.

Ruska zabrana izvoznicima mesa stvara gubitke

15 srpskih kompanija predstavilo se na sajmu u Moskvi

Petnaest kompanija iz Srbije predstavilo se na Sajmu "World Food" u Moskvi. Domaće firme uspešno su prezentovale i promovisale svoje proizvode zdrave hrane, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS). Direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi Dejan Delić istakao je da će konditorski proizvodi u budućnosti biti bazirani najviše na prirodnim sastojcima.

"Prirodni, bezglutenski, energetski i čokoladirani snek-barovi na bazi ovsa uz dodatke sušenog voća i bez veštačkih sastojaka, budućnost su konditorske industrije. Detoks i vitaminski, eliksir kokteli, sveže ceđeni i presovani sokovi, beleže stalni rast i ekspanziju popularnosti, u skladu sa savremenim trendovima zdravih životnih navika potrošača," ocenio je Delić.

On je dodao da se većina domaćih proizvođača i prerađivača voća i povrća, koji su se predstavili na ovom sajmu, usaglasila da se veći profit može ostvariti preradom voćne sirovinske baze.

"Iako će visokokvalitetna srpska jabuka, jagoda, kajsija, nektarina, po kojima smo prepoznati u regionu, uvek imati izdvojenu poziciju na policama ruskih maloprodajnih lanaca, višu dodatu vrednost i veću deviznu zaradu projektujemo na bazi tehnologija prerade kvalitetne domaće, voćne sirovinske baze, zaključak je većine srpskih izlagača na sajmu, koji se i bave proizvodnjom i preradom voća i povrća," rekao je Delić.

Na sajmu u Moskvi predstavljeni su projekti savremenih tehnologija pakovanja, industrijska ili proizvodnja sireva u kućnim uslovima uz pomoć enzima za mlečnu industriju, tzv. sirila, kao i proizvodi na bazi tople čokolade i instant kafa. To je kako je naveo Delić izazvalo veliko interesovanje distributera u Rusiji.

Sporazum sa Evroazijskom unijom 25. oktobra - Evo šta to donosi Srbiji

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske zajednice krajem oktobra

Krajem oktobra trebalo bi da bude potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske zajednice. Taj sporazum će omogućiti domaćim proizvođačima bescarinski izvoz proizvoda, trenutno izuzetih iz sporazuma. Biće olakšane carinske procedure, kao i veterinarski i fitosanitarni zahtevi, a to će znatno poboljšati bilateralne odnose u oblasti trgovinske razmene i izvoza hrane iz Srbije.

"Stabilnost ruske nacionalne valute i trenutni blag rast vrednosti rublje, nakon turbulentnog perioda oscilacije kursa sredinom i krajem prethodne godine, vraćaju poverenje uvoznika i pružaju sigurnost planiranja budućih poslovnih aranžmana, pre svega što se tiče izvoza iz Srbije smrznutog voća i povrća," navodi se u saopštenju PKS.

Odlazak i nastup domaćih firmi na pomenutom sajmu organizovala je Privredna komora Srbije. U tome je učestvovala i Razvojna agencija Srbije (RAS), a podršku je pružio program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji kroz projekat "Pomoć za trgovinu - podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru". Taj projekat finansirala je Vlada Ruske Federacije.

Srpski proizvođači imaće priliku da ponovo promovišu svoje proizvode na ruskom tržištu u okviru najveće regionalne sajamske manifestacije prehrambenih proizvoda "Prodekspo", koja će se održati od 10. do 14. februara, prenosi Dnevnik.


Tagovi

Srpske kompanije prehrambenih proizvoda Sajam World Food Privredna komora Srbije Dejan Delić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić