Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 30.10.2018. 09:00

Španjolci kupuju mačka u vreći: skoro polovica testiranih ekstradjevičanskih maslinovih ulja ne zaslužuje taj naziv

Etikete lažu, ekstradjevičansko maslinovo ulje to uopće nije u većem broju slučajeva, upozorila je španjolska organizacija potrošača na nepoštene prakse na domaćem terenu.

Foto: Pixabay/rawpixel
  • 158
  • 31
  • 0

Etikete lažu, ekstradjevičansko maslinovo ulje to uopće nije u većem broju slučajeva, upozorila je španjolska organizacija potrošača na nepoštene prakse na domaćem terenu. Od 41 testiranog ulja dvadeset nije prošlo provjeru! Riječ je o popularnim brandovima, čestim na policama tamošnjih samoposluga. Proizvođači se brane, testiranju okusom ne može se u potpunosti vjerovati jer je nepouzdan. Predstavnici uljara obećavaju izradu “elektronskog nosa“ kako bi se time uklonila subjektivnost ocjenjivanja, na koju galame od kada su objavljeni rezutati.

Nadalje, smatraju da su nepošteno ocjenjivani budući da su uzorci ulja kupljeni u samoposlugama u veljači, uskladišteni u MInistarstvu poljoprivrede u ožujku a testirani u rujnu i listopadu. Ulje nad uljima u Španolskoj je Oleoestepa ekstradjevičansko ulje, prodaje se u plastičnim bocama od litre i – godinama je vodeće kvalitetom. Njemu ništa od ovoga godinama ne smeta. Proizvođač drži kvalitetu i to je to!

Poljoprivrednici EU imaju 21% udjela u vrijednosti proizvoda, prerađivači 28%, a trgovci 51 posto!

Uredbe EU određuju da se ekstradjevičansko maslinovo ulje potvrđuje time da nema nikakvog stranog okusa ni mirisa osim specifične voćne arome. Testeri su vrhunski trenirani eksperti, ulje se provjerava na jednakoj temperaturi, a kriju mu i boju. Dosadašnje su provjere kvalitete nalazile mačka u vreći: u ekstradjevičansko maslinovo ulje dodavano je obično ulje, čak i zabranjene supstance. O ovome se proizvođači nisu očitovali.


Tagovi

Maslinovo ulje Španjolska Nepoštene prakse


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.