Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva
  • 12.12.2018. 14:00

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasterizovan duže traje

Ako imate viška ovoga povrća, ili ste načeli veliku tikvu pa ne možete da je potrošite, evo recepta za sok, koji je prava energetska bomba koja će vas, uz još koji zdravi sastojak, čuvati od bolesti ove zime.

Foto: Bigstockphoto/LM Production
  • 3.082
  • 331
  • 0

Tikva, u bilo kom svom obliku, bilo da se radi o slatkoj puter tikvi ili običnoj stočnoj tikvi, savršena je zimska namirnica. Možete je peći, od nje praviti čorbu, pire, pekmez, savršen je nadev za pite, ali i odlična kao sok.

Tikva je nutritivno visokovredna namirnica. Sadrži puno vitamina A i C, kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, ali i drugih vitamina i minerala. Istovremeno, njena energetska vrednost je mala, tek 26 kalorija na 100 grama sveže tikve. 

Ako imate viška ovoga povrća, ili ste načeli veliku tikvu pa ne možete da je potrošite, evo recepta za sok, koji je prava energetska bomba koja će vas, uz još koji zdravi sastojak, čuvati od bolesti ove zime.

Osnovni recept i varijacije na temu

Osnovni recept se sastoji u tome da tikvu isečenu na komade ubacite u ključalu vodu. Kuvajte kratko, tek toliko da je obarite. Kada se malo prohladi, dodajte po želji još vode, šećera (ili još bolje meda) i limunovog soka i zajedno izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. 

U slučaju da je tikva slatka, ne preterujte sa šećerom. 

Naravno, uvek postoje varijacije na temu, pa tikvu možete kombinovati sa jabukama ili šargarepom. Tada prvo skuvajte šargarepu ili jabuke, a nakon toga kratko i bundeve. Nakon što su kuvane, dodajte po želji vodu, šećer, limunov sok ili limuntus, te izmiksajte. Ako želite bistriji sok, procedite kroz nekoliko slojeva gaze. 

Uvek možete eksperimentisati sa začinima, a sa tikvom se odlično slažu đumbir, kurkuma i cimet koji su sjajni zaštitnici u borbi protiv virusa i bakterija. U vodi, pre nego što stavite tikvu, možete kuvati koren đumbira ili štapić cimeta, a ako su mleveni, dodajte ih kasnije. 

Pasterizacija soka za duže trajanje 

Ovako napravljen sok izlitje u sterilisirane boce i čuvajte u frižideru. Ako želite da vam duže traje, tada ga pasterizirajte. To znači da ćete boce staviti u dublju posudu i napuniti vodom tako da 3/4 boce bude u vodi. Na dno posude svakako stavite krpu i ne dopustite da se boce dodiruju.

Postupak pasterizacije traje oko 25 minuta, na 75°C što znači da voda ne sme da ključa, nego "da šušti". Kada je pasterizacija gotova, ostavite boce u vodi dok se potpuno ne ohlade. 

Pasterizovati možete i u rerni. Boce stavite u rernu, namestite temperaturu na 75°C i držite na toj temperaturi dok ne vidite da se u soku pojavljuju mehurići koji "putuju" prema gore. Tada isključite rernu i ostavite da se sokovi skroz ohlade. 

Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a kada sok otvorite, držite ga u frižideru i popijte u nekoliko dana. 


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Tikva Sok od tikve Pasterizacija Recpet Energetska bomba


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.