Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 25.10.2013. 19:59

Sniženje cijena brašna, ulja i šećera

Cijene otprilike trećine osnovnih životnih namirnica ovaj su mjesec pale u prosjeku 20-ak% u odnosu na prethodni. U odnosu na lipanj ove godine, dakle prije ulaska u Europsku uniju, cijene su u listopadu i do 30-ak% niže

Foto: freepik.com
  • 494
  • 41
  • 0

Od 1. srpnja su pojeftinile osnovne životne namirnice, a najviše hrana. To ne čudi s obzirom na ukidanje carina koje su za pojedine proizvode iznosile i do 30% te žestoku borbu trgovačkih lanaca za svakog kupca zbog sve manje kupovne moći građana. No, kada se uzme u obzir da je u proteklih godinu i pol dana, prije samog ulaska u EU, većina namirnica poskupjela u prosjeku oko 20%, cijene su se zapravo, samo vratile na razinu 2011. i 2012. godine.

Cijene otprilike trećine osnovnih životnih namirnica ovaj su mjesec pale u prosjeku 20-ak% u odnosu na prethodni. U odnosu na lipanj ove godine, dakle prije ulaska u Europsku uniju, cijene su u listopadu i do 30-ak% niže. Brašno je, tvrde na portalu supermarketi.info, jeftinije više od 18%, ulje 28,59%, a šećer 13,40%.

Međutim, sniženja imaju više veze sa stanjem na svjetskim burzama. Najnoviji podaci sa svjetske burze, pokazuju da šećer, primjerice, nikada nije bio jeftiniji. Cijena pšenice je strahovito pala, i logično je da je zato pala cijena brašna, kao i cijena ulja. Cijena kukuruza je također u padu, što znači da bi u dogledno vrijeme moralo pojeftiniti i meso. A kad je riječ o cijenama energenata, one su ove godine stabilne. U svijetu je jednostavno došlo do viška proizvodnje tih i nekih drugih sirovina, zbog čega je znatno pala njihova cijena. Dakle, to što su trgovački lanci pojeftinili mnoge proizvode, znači da iskorištavaju opći pad cijena na svjetskoj razini.

Foto: freepik.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Brašno Ulje Šećer Kukuruz Hrana Meso

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!