Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski kulen
  • 17.02.2016. 11:20

Slovenci ne daju kulenu da bude Slavonski!

Slovenci podnijeli prigovor na zaštitu Slavonskog kulena na EU razini! Je li kulen Slavonski ili Slovenski?

  • 1.724
  • 442
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je u rujnu 2013. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv Slavonski kulen/Slavonski kulin postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U ožujku 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Slavonski kulen/Slavonski kulin na razini Europske unije.

Slovenci podnijeli prigovor na zaštitu Slavonskog kulena

Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 12. studenog 2015. godine objavila u Službenom listu obavijest o podnesenom zahtjevu za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin odnosno Jedinstveni dokument čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

Slovenija je uložila prigovor na Zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin na razini EU!

Europska komisija je dana 11. veljače 2016. godine zaprimila od Republike Slovenije prigovor na zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin o čemu je 15. veljače 2016. godine obavijestila Ministarstvo poljoprivrede.

Dva mjeseca za obrazloženje prigovora

Slovensko Ministarstvo poljoprivrede sukladno Uredbi (EU) br. 1151/2012 o sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, treba u roku od dva mjeseca Europskoj komisiji dostaviti obrazloženu izjavu o prigovoru. Europska komisija će provjeriti opravdanost obrazloženog prigovora te o istome obavijestiti Republiku Hrvatsku odnosno Ministarstvo poljoprivrede.

Andrija Matić, pročelnik za poljopriovredu Vukovarsko-srijemske županije izjavio je kako ih je ovaj potez iznenadio jer su nakon očekivanog proglašenja zaštite planirali veliku marketinšku kampanju za brendiranje našeg kulena u svijetu i EU. A sada je sve na - stopu.


Tagovi

Slavonski kulen Slavonski kulin Slovenija Prigovor EU zaštita


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]