Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 01.04.2021. 12:00

Šljivovica kao nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva?

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive.

Foto: Bigstock/weyo
  • 88
  • 475
  • 0

Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

"Kada ste pohvalili da je naše srpsko kolo uspelo da uđe na Uneskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da se upišemo, a onda idemo na kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva", navela je ministarska kulture Maja Gojković, a prenosi RTS.

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive. Tek 2016. godine od Evropske unije dobila je sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime "Srpska šljivovica".  

Šumadijska šljivovica dobila oznaku geografskog porekla

Kako smo ranije pisali, oznaka geografskog porekla garantuje da će se rakije pod tim brendom proizvoditi u destilerijama u istoimenom regionu, po tehnološki strogo definisanoj proceduri i recepturi, isključivo od šljiva sa tog podneblja.

Na listi Uneska iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, zlakuska lončarija.


Tagovi

Rakija Šljivovica Unesko Ministarstvo kulture Geografsko poreklo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...