Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sir sa dodacima
  • 04.01.2021. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kovilj

Slatkiši i sir idu zajedno? Kod Đurđinke Jovanov to je glavni delikates

Možda zvuči nespojivo, ali upravo ove delicije izlaze iz domaće proizvodnje Đurđinke Jovanov iz Kovilja čiji su proizvodi poznatiji pod brendom "Mama Đuđin sir".

Foto: Privatna arhiva
  • 213
  • 33
  • 0

Većina ljubitelja slatkiša i sira reći će vam kako te dve namirnice baš i ne idu zajedno, a da li je baš tako? Zamislite spoj rolovanog sira i čokolade ili sira sa smokvom, dinjom, orasima i medom, urmom, ili sa bademom i prženim šećerom, brusnicom, ili u kombinaciji s belom čokoladom i malinom ili rafaelo filom.  

Možda zvuči nespojivo, ali upravo ove delicije izlaze iz čarobne proizvodnje Đurđinke Jovanov iz Kovilja čiji su proizvodi poznatiji pod brendom "Mama Đuđin sir". Neverovatnim spojem slanog i slatkog ukusa napravila je pravu malu revoluciju na tržištu sira za koji je dobila i nagradu za inovaciju na manifestaciji Balkanski festival sira, a dobitnica je i zlatne medalje na Novosadskom poljoprivrednom sajamu.  

Inače Jovanova je rođena Novosađanka, a nije ni pretpostavila da će se jednog dana baviti stočarstvom i proizvodnjom sira, jer je završila Srednju grafičku školu. Međutim nakon udaje preselila se u Kovilj gde je praktično započela njena karijera.

Sir od mleka simental i holštajn-frizijske krave

Porodica Jovanov iz Kovilja bavi se stočarstvom, ali prvenstveno govedarstvom i proizvodnjom sira. U štali imaju simental i holštajn-frizijske krave, a da bi se ovaj posao valjano radio Jovanova ističe da mora da postoji posebna ljubav pema ovim životinjama. Uglavnom sve radi sama, rano ustaje kako bi obavila sve poslove od hranjenja i muže krava, preko čišćenja štale, do proizvodnje sira, a kada to završi sledi dostava proizvoda, sredom u Novom Sadu, a subotom u Beogradu.

Put sira i meda privlači i domaće, ali i strane turiste u Žabalj

Ipak, sve ovo ne bi uspela bez velike pomoći tri sina i supruga.

"Proizvođači koji se između ostalog bave i stočarstvom nemaju dovoljnu pomoć i podršku kupaca, jer većina i ne misli o tome da jedan proizvođač, primera radi, sira sve sam radi od muže krava, do provere ispravnosti mleka i pravljenja finalnog proizvoda, a sve to nije lak posao. Zato bi bilo dobro kada bi kupci sve ovo uzeli u obzir, pa kupovali domaće proizvode umesto uvoznih", ističe Đurđinka Jovanov.

Sir bez aditiva i gustina

Ipak, bez obzira na sve, naša sagovornica svoje proizvode pravi sa puno ljubavi, ali i znanja, što potvrđuje i činjenica da je na njenoj tezgi gde prodaje proizvode uvek najveća gužva. 

"Reč je o siru koji se pravi sa dušom. Proces proizvodnje je dosta težak i dugo traje. Naravno osnova sira je mleko i sirište, ne koristim aditive, niti gustin, jer platno od pamuka je to koje omogućava da sir traje i do 15 dana. Kada sir ide u prodaju vakumira se i zato ga je moguće zamrznuti u najlonu."

Slatki sir menja navike

Sem preukusnog slatkog rolovanog sira, u ponudi ima i "prazan" koji je specifičan po svom blagom mlečnom ukusu, a za istinske gurmane pravi i punjeni raznovrsnim nadevima poput suvog vrata, pesta od rukole, kobasice, urnebesa, maslina.

Ali to nije sve, njene vredne ruke prave i mocarela sir, zatim dimnjeni pikantni, ali i mladi sir u kriškama. Posebnu pažnju privlači i pletenica od sira, kao i domaći puteri sa i bez dodataka, ali i svima dobro znani čizkejk.


Tagovi

Sir Proizvodnja sira Sir sa čokoladom Sir sa smokvama Mama Đurđin sir


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D