Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Minimljekara Biogal
  • 02.02.2017. 15:00

Sirevi Melite Pokorni hit u Istri i Sloveniji

Minimljekara Biogal u Donjem Daruvaru će ove godine biti dvostruko veća.

  • 4.106
  • 607
  • 0

"Budući da prostor koji koristimo za zrenje sireva nije dostatan, odlučila sam ga za istu veličinu, odnosno oko 180 m2 proširiti", rekla nam je Melita Pokorni, vlasnica donjodaruvarske minimljekare Biogal i članica upravnog odbora Udruge hrvatskih malih mljekara.

"Time bi se naša minimljekara Biogal povećala na 360 m2. Građevinski radovi će početi u proljeće 2017. godine."

Biogal, mala tvrtka osnovana 1995. godine, dnevno prerađuje 1.600 litara kravljeg mlijeka, u sezoni sa ovčjim i kozjim mlijekom 2.500 litara mlijeka.

Proizvodnju ne namjerava povećavati

Mljekara Biogal u Donjem Daruvaru

"Ne planiram povećavati proizvodnju, jer bi se time smanjila kvaliteta. Ovčje mlijeko smo počeli obrađivati prošle godine, radimo od njega samo sir. Kupnjom kozjeg mlijeka smo počeli prije 10 godina. Sa proizvodima od kravljeg mlijeka se bavimo od početka našeg postojanja. Mlijeko sakupljamo od 20 stalnih kooperanata, od kojih su 10 proizvođači kravljeg mlijeka, osam kozjeg i dva ovčjeg mlijeka," kazala nam je vlasnica i dodala da u Biogalu radi 10 djelatnika, u sezoni primaju i dva sezonska radnika.

Sir s lješnjacima i tartufima - hit u Istri i Sloveniji!

10% proizvodnje mini mljekare se sastoji od svježih mliječnih proizvoda i 90% od sireva, kojih imaju 15 vrsti - polutvrdih, tvrdih i dimljenih, sa i bez dodataka. Obično sa začinima kao što su zelena paprika, čili paprika, orašasto voće - zdrobljeni lješnjaci, orasi, pistacije, ali i crno-bijeli tartuf. 90% sira sa tartufima se prodaje u Istri i na obali Slovenije u Kopru.

Bogata ponuda sireva od mlijeka domaćih proizvođača

Sirevi dio turističke ponude

"Usmjereni smo na proizvodnju sireva s plemenitom plijesni, bez i sa više navedenih dodataka. Konkurencija na tržištu je ogromna i moramo stalno uvoditi novosti, tako da budemo na tržištu vidljiviji.

Radimo na kvaliteti, poštujemo tradicije proizvodnje u našoj regiji, koristimo samo mlijeko malih farmi. Proizvodnja se provodi u skladu s propisanim higijenskim standardima i na taj način kupcima jamčimo visoku kvalitetu proizvoda" kaže Pokorni, uspješna poslovna žena, koja iza sebe ima 21-godišnju karijeru u mljekarskom sektoru i koja je postigla mnogo uspjeha, dobila puno nagrada, od njih najviše cijeni: Povelju Bjelovarsko-bilogorske županije (2007), zlatnu medalju za kozji sir Agra u Sloveniji (2013.), naslov prvaka za kozi sir Capra na 8. Danima hrvatskog sira u selu Desinić u Krapinsko-zagorskoj županiji (2013.), gdje je još Biogal također osvojio dva zlata za kozji sir Tartufek i namaz od bijelog tartufa.

Izrada sira

Sirevi minimljekare Biogal u Donjem Daruvaru se poslužuju zajedno s vinima Badel 1862 posjetiteljima Daruvara u sklopu Balade o vinu i siru, jer obje namirnice su brand ovog malog lječilišnog grada.

"Balada je postala dio turističke ponude Daruvara", naglasila je Pokorni, članica Upravnog odbora Udruge hrvatskih malih mljekara. Njezini članovi su već posjetili mnoge europske mljekare, gdje su dobili inspiraciju za svoj posao. Specijalizirane izlete organizira udruga svake godine. Osim europskih odredišta su posjetili mljekare i u Češkoj.

Sirevi s plemenitom plijesni su budućnost!

Sirevi Biogala sa pojačanom aromom lješnjaka

"Što se tiče dodataka u sireve, moraju biti originalni, inače to u mljekarstvu ne funkcionira. Iako se u Italiji u sireve dodaju cijeli plodovi lješnjaka mi smo ih odlučili zgnječiti, oni su tada zastupljeni ne samo u cijeloj strukturi sira, ali gnječenjem pojačamo i njihov okus.

Proizvodnja u mljekari

Moram reći da lješnjaci iz Hrvatske imaju slabiju aromu nego talijanski, koji su za razliku od naših manji, ali daleko bogatiji aromom. Zato sam se odlučila pojačati miris lješnjaka i dodavati kupovnu aromu. Ferrero rocher je spreman platiti po kilogramu neočišćenih oraha sa aromom 4 eura/kg (u Hrvatskoj se plaća 70 do 130 kn/kg). Na Daruvarskom području se sadi uglavnom sorta Istarski dugi, plodovi su veći od talijanskih lješnjaka, ali za nas mljekare neprihvatljivi."


Tagovi

Biogal Donji Daruvar; Melita Pokorni; Kravlje mlijeko; Kozje i ovčj Slovenija; Brand; Aroma lješnjaka


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]