Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Luka Bilušić
  • 16.11.2020. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Šampionske žestice obitelji Bilušić od voća iz nasada netretiranih pesticidima

Rakija od kruške najbolje je ocijenjeni proizvod na Sabatini. Osnova svega je zdravo vlastito voće i kvalitetna loza kao podloga, kaže Ante Bilušić. Zašto su, osim u Vrbovečkoj Dubravi kod Zagreba, Bilušići podigli voćne nasade u Privlaci kod Zadra i Oklaju kod Drniša?

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 736
  • 70
  • 0

Zadarski proizvođači jakih alkoholnih pića postigli su bolje rezultate na ovogodišnjoj Sabatini nego tamošnji proizvođači buteljiranih vina. Jači su pogotovo kad im se pridruži i Ante Bilušić (61). Njegova rakija od kruške, najbolje je ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata.

U konkurenciji 43 uzorka među prvih pet su još tri proizvoda Destilerije Bilušić - Voćni likeri od nešpole, višnje i dunje. Sva tri zlatna, dok je liker od aronije osvojio srebrnu medalju.

Nasadi u Vrbovečkoj Dubravi, Privlaci i Oklaju

“Bio bih nekroman kad bih rekao da nisam očekivao dobar plasman. Iskreno, nadao sam se šampionskoj tituli za liker od nešpole”, kaže Bilušić.

Iako mu je prebivalište u Zagrebu on sebe smatra i Zadraninom, točnije Privlačancem jer u Privlaci ima nasad višnje maraske, nešpole i smokava. Smatra se, dodaje, i Promincem. Rođen u Oklaju kod Drniša, točnije u oklajskom Ljubotiću gdje također ima nasade, a na djedovini planira podići i nove. Osim u Privlaci i Oklaju, obitelj Bilušić ima nasade u Vrbovečkoj Dubravi, 50 kilometara od Zagreba. Uz nasade vinove loze, šljiva, krušaka, oraha i aronije tu je i obiteljska Destilerija Bilušić, u kojoj se, dodaje Ante, “na prirodan način proizvodi dvadesetak različitih proizvoda - 15 likera i 5 rakija. 

Zdravo voće, kvalitetna loza i obiteljski recepti

"U proizvodnji ne koristimo umjetne arome, boje, sladila, poboljšivače okusa, te rafinirani etilni alkohol. Iz tog razloga bavimo se proizvodnjom ograničenih količina prirodnih rakija i likera kako bismo zadržali vrhunsku kvalitetu proizvoda˝, kaže Bilušić i ističe da rakije i likere proizvodi po starim obiteljskim receptima pri čemu koristi isključivo svoje voće koje nije tretirano pesticidima i mineralnim gnojivima.

Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji i destilata ima obitelj Bilušić (Foto: Zadružni savez Dalmacije)

Osnova svega je zdravo voće i kvalitetna loza kao podloga, opetuje Bilušić. Svoj prvi liker i to od nešpole proizveo je prije 30 godina. “Nešpola ima veliki potencijal. Zato sam je u posadio u Privlaci. Liker od nje dobio je veliko zlato za najbolji voćni u Kalinovcu na 11. Međunarodnoj  izložbi rakija i pripravaka od rakija", podsjeća Bilušić.

Uz njega u ovom poslu je i sin Luka (33) koji je i nositelj OPG-a. Drugi sin Ivan (37) bavi se pčelarstvom, a ozbiljnije su u posao krenuli prije 6 godina kada je OPG Bilušić povećao proizvodnju i zabilježio rast od 100 posto.

Izvoze 70 posto proizvoda u susjedne države

Rast se nastavio i sljedećih godina, jedna za drugom stizale su i nagrade sa domaćih i međunarodnih natjecanja, a kvalitetu su prepoznali i potrošači izvan granica Hrvatske pa sada više od 70 posto proizvoda završi u susjednim državama.

Sabatina 2020: Braća Zure šampioni u čak tri kategorije!

“Najisplativiji je izvoz kroz turizam. Želimo obogatiti ponudu na zadarskom području pa stoga nastojimo izgraditi kušaonicu i prodavaonicu u Privlaci”, kaže Bilušić i dodaje za ovaj projekt očekuje razumijevanje općinskih vlasti. Veće nego dosad, jer radi se o poslu od obostrane koristi.

Na kraju, naš sugovornik nije propustio poručiti da Destilerija Bilušić nastavlja sudjelovati na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Uzorke svojih proizvoda već su poslali na 2. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera koje će se održati 4. prosinca u Zagrebu kao i na tradicionalno 16. Edukacijsko natjecanje u kvaliteti prirodnih voćnih rakija i likera, koje se u organizaciji HGK - Županijske komore Osijek održava od 19. listopada do 27. studenoga u Osijeku.


Fotoprilog


Tagovi

Destilerija Bilušić Rakija od kruške Sabatina 2020


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?