Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoborska češnjovka
  • 19.02.2021. 09:00
  • Zagrebačka, Samobor

Samoborska češnofka dobila prijelaznu nacionalnu zaštitu

Proces zaštite pokrenula je 2019. godine Udruga Samoborska češnofka koja okuplja renomirane proizvođače s ovoga područja. 

Foto: Grad Samobor
  • 238
  • 73
  • 0

Samoborska češnjovka iliti Samoborska češnofka dobila je od Ministarstva poljoprivrede prijelaznu nacionalnu zaštitu naziva oznake izvornosti odnosno zemljopisnog podrijetla.

Proces zaštite pokrenut je 2019. godine od strane članovima Udruge Samoborska češnofka koja okuplja renomirane proizvođače s ovoga područja. 

Predsjednik Udruge Igor Runtas pojasnio je kako ih u predstojećem periodu čekaju kontrole resornog ministarstva, certificiranje proizvođača, rok eventualne žalbe drugih proizvođača, a nakon toga će Udruga tražiti i zaštitu proizvoda na europskoj razini. 

Da samoborski običaji i tradicija ne budu zaboravljeni, brigu vode članice udruge Etno Fletno koje su prezentirale običaje postavljanja stola i posluživanja jela, kao i domaći kukuruzni kruh koji i sam kreće na put zaštite kojim je prošla Rudarska greblica i kojim upravo prolazi i ova poznata namirnica.

Inače, samoborska češnofka proizvodi se preko stotinu godina na specifičan način od svinjskog i junećeg mesa i svinjske masnoće te uvarka od svježeg češnjaka i suhog vina s time da, kako je rekao predsjednik udruge, u taj recept svaki mesar doda svoj štih.

"Osim stalne pomoći tradicijskim obrtima i poduzetnicima, grad Samobor će u narednom periodu krenuti prema osnivanju svojevrsnog centra za sve naše različite čuvare samoborske tradicije, s ciljem njihovog povezivanja i bolje suradnje“, poručio je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec na konferenciji za medije održane tim povodom.


Tagovi

Samoborska češnjovka Udruga Samoborska češnofka Nacionalna zaštita Oznaka izvornosti Oznaka zemljopisnog podrijetla


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]