Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska agencija za sigurnost hrane
  • 19.03.2017. 16:30

Salmoneloza u naglom padu, kontrole funkcioniraju?

EFSA: pojava salmoneloze u većem broju zemalja - broj prijavljenih slučajeva u naglom padu!

Foto: pixabay.com, jeshoots
  • 1.284
  • 124
  • 0

Broj oboljelih u epidemiji bolesti uzrokovane bakterijom Salmonella Enteritidis u Europi je u padu otkako se od prošle jeseni provode kontrolne mjere na farmama jaja i distribucijskim mjestima, javlja hah.

Vrhunac pojave bolesti bio je u posljednjem tjednu rujna 2016. godine, kada je prijavljeno oko 60 slučajeva u jednom tjednu. Naknadno su provedene kontrolne mjere te je od tada broj slučajeva u stalnom padu, s maksimalno dva nova slučaja tjedno u siječnju i veljači 2017. godine.

U Hrvatskoj i Mađarskoj smrtni slučaj

U izvješću EFSA-e i ECDC-a "Zajednička brza procjena izbijanja bolesti - Izbijanje bolesti uzrokovano bakterijom S. Enteritidis u većem broju zemalja", nalaze se najnoviji podaci u odnosu na izvješće koje je EFSA objavila 27. listopada 2016.

Nove slučajeve prijavile su Belgija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Švedska i Velika Britanija. Nakon što su se bolesti počele pojavljivati u svibnju 2016. godine, pogođeno je 14 zemalja. Slučajevi su zabilježeni i u Hrvatskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Luksemburgu i Sloveniji. U Hrvatskoj i Mađarskoj prijavljen je po jedan smrtni slučaj.

Poljska izvor bolesti

Dokazi prikupljeni metodom sekvenciranja cijeloga genoma, epidemiološkim ispitivanjem te ispitivanjem okoliša i praćenjem ukazuju kako su izvor zaraze jaja iz Poljske. Naknadnim istragama su ustanovljeni izvori izbijanja bolesti na farmama kokoši nesilica u Poljskoj, koje su bile kontaminirane S. Enteritidis.

Obzirom na mogućnost da je S. Enteritidis uvedena u lanac proizvodnje jaja na višoj razini, preporučeno je da Poljska dodatno provjeriti stanje uzgajališta i rasplodnih jata, osobito onih povezanih s kontaminiranim farmama.

Sustav ranog upozorenja

Pogođene bi zemlje trebale nastaviti razmjenu informacija o epidemiološkim, mikrobiološkim i ekološkim istraživanjima, uključujući izdavanje bitnih obavijesti putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) i Sustava ranog upozorenja i odgovora (EWRS) koji predstavlja službeni kanal obavještavanja o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju.

Kako bi se pomoglo u praćenju ovog izbijanja bolesti, novi slučajevi se, također, trebaju prijavljivati u Epidemiološki informacijski sustav za nadzor bolesti koje se prenose hranom i vodom (Epidemic Intelligence Information System for food- and waterborne diseases, EPIS-FWD).

Tolušić iskorijenio salmonelu?

Zgodno za istaknuti je da je na pitanje novinara "Tri je mjeseca prošlo od pojave salmonele u hrvatskim trgovinama, a objava o novim slučajevima na stranicama Ministarstva poljoprivrede više nema. Znači li to da je salmonela nestala iz Hrvatske, ili su kontrole ipak popustile?" Tolušić odgovorio "Niti jedno, niti drugo. Naprotiv, u proračunu za 2017. osigurali smo više sredstava za kontrole i inspekcije. Mislimo raditi još aktivnije i provoditi pojačane nadzore. Uz kontrole koje provodimo kroz redovni plan aktivnosti, imamo i izvanredne, koje smo provodili tijekom posljednja tri mjeseca."

O kontrolama kaže: "Ne najavljujemo kontrole jer ne želimo imati iskrivljenu sliku stanja u našim trgovinama. Niti naši inspektori znaju kamo će ići u kontrolu sve dok im ja ne izdam naredbu. Moram pohvaliti što se i kod trgovaca stvorila svijest da trebaju provoditi kvalitetniju kontrolu proizvoda koji se nalaze u njihovim trgovinama. Rezultat svega toga je definitivno manje problema sa salmonelom."

Foto: pixabay.com, jeshoots


Izvori

Hrvatska agencija za hranu HAH


Tagovi

Salmonela Izvješće EFSA ECDC


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."