Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraza salmonelom
  • 05.11.2016. 16:00

Salmoneloza potvrđena u osam zemalja EU

Nalazi upućuju na jaja iz Poljske kao najvjerojatniji uzrok infekcije.

Foto: Bigstockphoto/nikkytok
  • 1.339
  • 66
  • 0

Sedam zemalja je, u periodu od 1. maja do 12. oktobra 2016. godine, prijavilo oboljenja ljudi (112 potvrđenih slučajeva i 148 vjerojatnih) čiji je uzročnik Salmonella Enteritidis. To su Belgija, Danska, Luksemburg, Holandija, Norveška, Švedska i UK. Naknadno je Hrvatska prijavila niz slučajeva, uključujući jedan sa smrtnim ishodom, koji su vjerojatno povezani sa navedenim slučajevima oboljenja.

Salmoneloza iz uvoznih jaja uzrok smrti dječaka

Kako navodi Agencija za sigurnost hrane BiH, metodom sekvenciranja cijelog genoma, ispitivanjem hrane i okoliša, te identifikacijom izvora zaraze ustanovljena je poveznica između centra za pakovanje jaja u Poljskoj i navedenih oboljenja. Nalazi upućuju na jaja kao najvjerojatniji uzrok infekcije.

Sumnjiva jaja povučena iz prodaje

Nadležni organi Poljske i zemalja članica EU u koje su isporučena sumnjiva jaja zaustavili su njihovu distribuciju. Kako bi se spriječili novi slučajevi oboljenja i hitno identifikovali novi potencijalni slučajevi, Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučili su zemljama članicama intenzivan monitoring.

Zahvaćene zemlje trebale bi nastaviti razmjenjivati informacije o epidemiološkim, mikrobiološkim i okolišnim ispitivanjima, uključujući objavljivanje relevantnih informacija posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), te Sistema ranog upozorenja i odgovora (EWRS) koji predstavlja službeni kanal obavještavanja o prekograničnim prijetnjama.

Prateći obim i ozbiljnost ovoga događaja, novi zabilježeni slučajevi, takođe, se moraju prijavljivati u Epidemiološki informacijski sistem za nadzor bolesti koje se prenose hranom i vodom (Epidemic Intelligence Information System for food- and waterborne diseases, EPIS-FWD).

Cijeli izvještaj EFSA-e i ECDC-a možete vidjeti ovdje.

Foto: Bigstockphoto/nikkytok


Tagovi

Salmoneloza Jaja Poljska EFSA ECDC Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.