Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opoziv proizvoda
  • 13.08.2021. 10:30

S tržišta opozvan niz mesnih prerađevina, razlog je opet etilen oksid

Nakon niza sladoleda i jogurta, zbog istog pesticida s tržišta je opozvano više prerađevina, salama te hrenovki i kobasica, vakumiranih i nevakumiranih.

Foto: Bigstock/Dusan Zidar
  • 935
  • 45
  • 0

Radi utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristio u proizvodnji začina korištenog za mesne prerađevine, s tržišta Republike Hrvatske poziva se čak 23 proizvoda tvrtke Kudelić d.o.o. iz Bedenice.

Kako su obavijestili su iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) riječ je o više prerađevina, salama te hrenovki i kobasica, vakumiranih i nevakumiranih.

Proizvodi se povlače jer nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla te izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Iz ove su se tvrtke na svojoj internetskoj stranici ispričali potrošačima poručivši da se sporne namirnice više ne nalaze na policama njihovih trgovina.

Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je i Rio Mare tunjevini u maslinovu ulju iz Italije, 80 gr. – pakiranje 2 x 80 gr , LOT broja L21127, najbolje upotrijebiti do 31/12/2025. Nju povlače s tržišta  zbog mogućih komadića metala u sadržaju.

Detaljnu listu za opoziv s oznakama, LOT brojem i rokom trajanja, možete pronaći ovdje.

Proizvod, kako se navodi, nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurno.

Podsjećamo, zbog utvrđenog etilen okisa, povučen je i niz sladoleda te jogurta. Etilen oksid, pojasnili su tad iz Ministarstva poljoprivrede, prema EU zakonodavstvu, nije dozvoljen. Slijedom toga nije određena niti najveća dopuštena količina (MDK), a već sama detekcija tog spoja u nekoj namirnici znači da proizvod nije u skladu s Uredbom 396/2005. Dodali su i da su na razini EU tijekom lipnja/srpnja održani sastanci kriznih koordinatora te je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (i bez procjene rizika), što inače nije uobičajeni postupak te je u ovom slučaju primijenjeno najstrože moguće tumačenje predmetne Uredbe.

Što je etilen oksid?

"Uzevši u obzir sve činjenice i slične situacije u praksi ovaj kratkotrajni unos neće ugroziti zdravlje potrošača, no sukladno EU propisima u ovom slučaju smisao je bilo kakav potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru te je riječ o najvećoj mogućoj razini zaštite zdravlja potrošača", naglasila je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić.


Tagovi

Opoziv HAPIH Pesticidi Metali Etilen oksid


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]