Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pozitivni efekti kontrasankcija
  • 12.02.2017. 09:00

Ruski poljoprivrednici pokrenuli domaće tržište

Od ljeta 2014. Rusija je smanjila uvoz prehrambenih proizvoda sa 60 na 20 milijardi dolara i sada su, tvrdi visoki ruski dužnosnik, 80 do 90% namirnica u trgovinama ruski proizvodi.

Foto: bigstockphoto.com, evgenius
  • 9.381
  • 1.301
  • 0

Sankcije koje je Rusija u kolovozu 2014. godine uvela odgovarajući tako zemljama koje su njoj uvele embargo na uvoz ruskih prehrambenih proizvoda zbog krize oko Krima i rata u Ukrajini, pozitivno je djelovalo na rusko gospodarstvo, posebice poljoprivredu, ribarstvo i općenito prehrambenu industriju.

Umjesto uvezene robe, a pod zabranom su meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, riba i proizvodi od ribe, voće i povrće, na domaće tržište su plasirali svoju u vrijednosti od četiri milijarde dolara, tvrdi Russia Beyond the Headlines pozivajući se na ruske državne institucije. Zahvaljujući zabrani uvoza, kaže visoki dužnosnik Ministarstva poljoprivrede, Rusija sada sama proizvodi sir, kobasicu i druge namirnice koje je ranije uvozila.

Kontrasankcije donijele ruskim proizvođačima četiri milijarde dolara

Zbog novonastalih prilika, od ljeta 2014. godine, Rusija je smanjila uvoz prehrambenih proizvoda sa 60 na 20 milijardi dolara i sada, tvrdi ruski dužnosnik, 80 do 90% namirnica u trgovinama su ruski proizvodi. Ruski trgovinski i ekonomski stručnjaci uvjeravaju kako zabrana uvoza iz zemalja koje su uvele Rusiji sankcije, a to su zemlje Europske unije, Norveška, Amerika, Kanada, Japan, Australija, Novi Zeland, Island, Švicarska i još neke, neće dovesti do nestašica mesa u trgovinama jer je ruska mesna industrija u 2016. povećala proizvodnju peradi, svinjskog i goveđeg mesa za 5,1% u odnosu na godinu ranije.

Uvozi se samo 4,2% mesa peradi

"Tijekom 2017. godine će se nastaviti tendencija smanjenja uvoza mesa. Ali to uopće neće biti kritično, niti će imati bilo kakvog utjecaja na cijene. Primjerice, sada se uvozi samo 4,2 % mesa peradi, što je beznačajan postotak", kaže Dijana Nizovceva, glavna stručnjakinja udruženja Nacionalnog udruženja proizvođača mesa. No, mesoprerađivači su zabrinuti jer zbog smanjene kupovne moći Rusa ne očekuju porast potrošnje pa će izlaz potražiti u izvozu na strana tržišta, posebice na ogromno kinesko tržište koji je veliki uvozno-izvozni partner Rusije.

Ribarstvo bilježi i rast izvoza

Ribarstvo bilježi pad uvoza i rast izvoza ruskih proizvoda pa je uvoz prošle godine opao skoro za 9% - na 511,6 tisuća tona. Rusija sada, kaže German Zverev, predsjednik Sveruskog udruženja proizvođača ribe, daleko manje kupuje u inozemstvu haringu, losos, pa čak i papaline, a s druge strane, ruski ribari su uspjeli povećati izvoz, pogotovo gotovih i konzerviranih proizvoda od ribe što je pozitivan efekt kontrasankcija.

Proizvodnja sirovog mlijeka u Rusiji bilježi manji rast i sada iznosi 17,8 milijuna tona, ali je nedostatak sirovina izazvao rekordno visoke cijene sirovog mlijeka što su iskoristili mljekari iz Bjelorusije koji ruskim kupcima nude prozvode jeftinije od ruskih. Rusija je i dalje jedan od najvećih izvoznika mliječnih proizvoda, ali potrošači sve više kupuju jeftinije proizvode, što izaziva pad proizvodnje, posebice svih vrsta sira i maslaca.

Povećava se proizvodnja u staklenicima

Rusko tržište se trenutno suočava s nedostatkom voća i povrća, no iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju bolje dane u ovoj godini povećanjem površina u staklenicima i intenzivnim voćnjacima. Prema ocjenama stručnjaka, da bi se pokrile potrebe Rusije za povrćem koje se uzgaja u plastenicima i staklenicima, proizvodnja treba porasti do razine od 1,8 milijuna tona godišnje, a sada je za milijun tona manja.

Isti izvori kažu da je sve više investiranja u voćarstvo, posebice nasade jabuka koji su isplativiji od pšenice. Sve u svemu, ruski proizvođači hrane su se trgnuli zahvaljujući kontrasankcijama i bilježe dobre rezultate pa su sada u strahu od mogućih ukidanja kontrasankcija, što bi značilo njima manju dobit jer bi se vratili proizvodi iz uvoza koji su ipak jeftiniji od ruskih.

Foto: bigstockphoto.com, evgenius


Tagovi

Rusija Politika Ekonomija Hrana Izvoz Uvoz Tržište Sankcije


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]