Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina sira
  • 29.03.2021. 07:30

Ruska Dolina sira: Proizvođačima daju zemljište, infrastrukturu i subvencije

Kompleks je izgrađen u formatu klastera, prema kojem desetak nezavisnih proizvođača planira da udruži snage.

Foto: Depositphotos/olgysha
  • 156
  • 27
  • 0

Većina građevinskih radova na teritoriji projekta "Syrnaya dolina" (Dolina sira) u blizini Moskve dovršena je, a klaster bi trebalo da počne sa radom u decembru ove godine. Kako piše dairyglobal, reč je o najvećem ruskom kompleksu za proizvodnju sira.

Sergej Voskresenvki, ministar poljoprivrede Moskovske oblasti, potvrdio je to u svojoj izjavi i pojasnio da je kompleks izgrađen u jedinstvenom formatu klastera, prema kom desetak nezavisnih proizvođača sira planira da udruži snage.

Očekuje se da će ovim projektom ruska oblast da postane najveći proizvođač ove mlečne namirnice.

"Danas smo na drugom mestu po njegovoj proizvodnji, odmah nakon Altajskog kraja. Da bismo ih pobedili, nedostaje nam samo 6.000 tona", istakao je ministar.

Prošle godine Moskovska oblast proizvela je 60.000 tona sira dok će kapacitet novog klastera biti 20.000 tona sira i 16.000 tona surutke godišnje. Prema Voskresenvkiju, ove brojke moraju da sustignu do kraja 2022., a u budućnosti vlasti nameravaju da povećaju proizvodnju privlačenjem više kompanija u taj klaster.

Ovaj projekt bi trebalo tu oblast da učini najvećom izvoznicom.

"U januaru i februaru 2021. regija je izvezla 700 tona za 1,8 miliona dolara, što čini 39,3 odsto od ukupnog ruskog izvoza sira. To je drugi najveći izvoznik te namirnice nakon Rostovske oblasti", napomenuo je.

Plan: Široka paleta

Međutim, očekuje se da će Dolina sira prvenstveno služiti potrebama 12 miliona stanovnika Moskve. Glavni grad ove ogromne zemlje navodno ima najviši nivo potrošnje tog mlečnog proizvoda po glavi stanovnika među svim ruskim regijama.

Ovaj klaster, najavljuju, imaće široku paletu proizvoda, od kojih neki nedostaju na ruskom tržištu. Vlasti planiraju da pokrenu i novu laboratoriju unutar kompleksa koji će se brinuti o kvalitetu, zdravstvenoj ispravnosti i drugom. Svi će nositi oznaku kvaliteta, a između ostalog i potvrdu da su rađeni bez palminog ulja za koje se poslednjih nekoliko godina utvrdilo da se koristi u prehrambenim krivotvorinama.

Ukupni troškovi ulaganja procenjuju se na 2,5 milijarde rubalja, što je oko 28 miliona evra. Takođe, svim članovima dodeljeno je od jednog do tri hektara zemljišta, besplatan pristup svoj infrastrukturi koju je izgradila regionalna vlada i subvencije od 20 odsto na kapitalne troškove.


Tagovi

Dolina sira Rusija Klaster Sergey Voskresenvky Proizvodnja sira


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić