Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 07.02.2017. 18:00

Rusija stopira uvoz mesa i peradi iz 15 EU zemalja

Rusija zabranila uvoz peradi i jaja iz europskih zemalja gdje se pojavila ptičja gripa, među njima i iz Hrvatske!

Foto: pixabay.com
  • 3.729
  • 509
  • 0

Kako javljaju mediji u Poljskoj, Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor donijela je uredbu o zabrani uvoza peradi i jaja za rasplod iz 15 europskih zemalja među kojima je i Poljska, a sve zbog virusa ptičje gripe koji je otkriven u tim državama.

Rusi su uveli embargo na uvoz peradi i njihovih proizvoda iz Austrije, Velike Britanije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Francuske, Hrvatske, Češke i Švedske.

Meso peradi i prerađevine ne smiju se uvoziti

U intervjuu ruskoj novinskoj agenciji Interfax, Julia Melano, glasnogovornica Ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, pojasnila je da su ovakvu odluku donijeli temeljem saznanja ruskih sigurnosnih službi o "povećanju brzine širenja slučajeva ptičje gripe na području Europske unije i potrebe zaštite peradi na teritoriju Rusije".

"Zabrana se odnosi na meso peradi, prerađevine mesa i drugih proizvoda koji sadrže sastojke peradi s izuzetkom hrane za životinje i hrane za životinje s dodacima biljnog podrijetla, a koje su rezultat kemijske i mikrobiološke sinteze. Zabrana se odnosi i na opremu koja se koristi za skladištenje, klanje i rezanje peradi", navodi se u priopćenju Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Ptičja gripa stopira izvoz u Rusiju

Julia Melano je također istaknula kako Rusija treba europske proizvode poput peradi i jaja za rasplod pa Federalna služba namjerava zatražiti od Europske komisije da u roku od tjedan Rusiji dostavi više informacija o mjestima izbijanja ptičje gripe na područjima zemalja članica, a zemlje koje ne budu surađivale i neće dostaviti tražene informacije, neće moći izvesti perad i jaja na teritorij Ruske Federacije.

"Zemlje koje će surađivati mogu računati na nastavak poslovnih kontakata", rekla je glasnogovornica Julia Moreno.

Agencija Interfax podsjeća, a prenosi poljski dnevnik Wprost, kako je još ranije uvedena zabrana uvoza u Rusiju mesa zaklane peradi, ali se mogla uvoziti živa perad i jaja za rasplod. Sada je sve stopirano i embargo će vrijediti sve dok ima žarišta ptičje gripe u zemljama Europske unije.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Rusija Poljoprivreda Hrana Izvoz Uvoz Ptičja gripa Perad Embargo Europska unija


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)