Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz hrane
  • 08.06.2019. 14:00

Rusija i ranije blokirala uvoz hrane iz Srbije

Dva meseca pre zabrane uvoza mesa iz četiri srpske kompanije u Rusiju, otkrivene su nepravilnosti u proizvodnji paštete od svinjske šunke, a u poslednje četiri godine, nekoliko puta je obustavljen uvoz voća u Rusku Federaciju iz naše države.

Foto: Bigstockphoto/ESOlex
  • 167
  • 21
  • 1

Podsetimo, Rusija je uvela zabranu za uvoz mesa iz Srbije kompanijama Matijević, Karneks, ZlatiboracBig bul fuds koja je stupila na snagu 4. juna. Kompanije imaju rok 60 dana da otklone nepravilnosti kako bi uvoz njihovih proizvoda u Rusiju ponovo bio moguć.

Od 4. juna blokiran izvoz mesa iz četiri srpske kompanije u Rusiju

Nepravilnosti i u proizvodnji paštete samo dva meseca pre zabrane 

Prema istraživanju Danasa, Rusija je i ranije blokirala uvoz hrane iz Srbije. Kako se navodi, tek dva meseca pre zabrane uvoza mesa iz četiri srpske kompanije, ruski inspektori otkrili su nepravilnosti u proizvodnji paštete od svinjske šunke navodeći da su u njoj pronađeni delovi piletine, a da je goveđa pašteta imala sastojke svinjetine. 

Najviše zabrana uvoza za kajsije, breskve, nektarine i jabuke

U poslednje četiri godine, nekoliko puta je obustavljen uvoz voća u Rusku Federaciju iz naše države. U pitanju su kajsije, breskve i nektarine čiji je uvoz zabranjen u avgustu prošle godine zbog, kako je tada navedeno, pronađenih gljivica u tim voćnim plodovima. To voće, Rusija je počela da uvozi iz Srbije pre nekoliko dana odnosno deset meseci nakon uvođenja zabrane.

Breskve i nektarine imale su zabranu uvoza u Rusiju i u toku 2017. godine zbog toga što je u sastavu tog voća pronađen insekt cidija. Pronađena je i pljosnata breskva koja se inače proizvodi u Belorusiji, a ne u Srbiji. Pored kajsija, bresaka i nektarina, u februaru prošle godine Srbija je dobila zabranu i za uvoz krušaka u Rusiju.

Čak ni jabuke nisu uvek prolazile rusku kontrolu, što pokazuje podatak da je u toku 2015. godine bio ograničen uvoz iz naše zemlje na teritoriju Ruske Federacije. Pored ograničenja uvedena je i obaveza da se uvoz tog voća mora unapred najaviti.

Različite spekulacije o razlozima Rusije za blokiranje uvoza hrane 

Postoje različite teorije o tome zašto Rusija često u poslednjih nekoliko godina zabranjuje dolazak naših prehrambenih proizvoda na svoje tržište.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić rekao je da su razlozi zbog kojih neko zabranjuje uvoz uvek osnovani, naročito ako se niko ne buni zbog toga.

"U ovom poslednjem slučaju koliko znam niko se nije bunio, znači da su razlozi osnovani. Ne mislim da se nešto drugo krije. Nije mi jasno ni pojašnjenje Ministarstva poljoprivrede da se radi o promeni standarda, jer ako izvozite na neko tržište dugo, onda pratite sve izmene. Nije da su pravila doneta danas za sutra, već mnogo ranije. Uostalom, mi ovde imamo i njihovu trgovačku komoru preko koje o svemu možemo da se obavestimo", istakao je Ševarlić.

Sa druge strane, analitičari u oblasti agroekonomije i organizacije za zaštitu potrošača objašnjavaju da do čestih zabrana uvoza pomenutih proizvoda dolazi zbog strogih pravila i visokih kriterijuma ruske službe.

U 2018. u Rusiju izvezeno 24 odsto manje jabuka 

Podaci o izvozu jabuka u Rusiju pokazuju da je u toku prošle godine Srbija izvezla u Rusiju 24 odsto manje jabuka u odnosu na 2017. Godinu, i tako sa prvog mesta došla do trećeg po redu izvoznika jabuka, a ispred nas našle su se Moldavija i Kina, navodi se u pisanju ovog lista.

Kako Danas navodi, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), naša zemlja je u 2018. godini izvezla skoro 325 hiljada tona poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U PKS-u su rekli da je vrednost izvezenih agrarnih proizvoda 296,1 milion evra, a da je vrednost uvoza u isto vreme bila 64,7 miliona evra. Prema njihovim podacima, u toku prošle godine izvoz je opao za 4,2 odsto, a uvoz je povećan za 11 odsto.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Rusija Zabrana uvoza mesa Srbija Poljoprivredni fakultet u Beogradu Miladin Ševarlić Ministarstvo poljoprivrede Privredna komora Srbije


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.