Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 19.05.2016. 09:00

Rusi spaljuju ilegalno voće i povrće iz EU

Rusi i dalje insistiraju na uništavanju nelegalnih poljoprivrednih proizvoda koji dolaze na njihovu teritoriju.

Foto: pixabay.com
  • 711
  • 34
  • 0

Rusi i dalje insistiraju na uništavanju ilegalnih poljoprivrednih proizvoda koji dolaze na njihovu teritoriju. Turska priželjkuje kraj ruskih sankcija, dok se Maroko nada da će zbog negativne situacije za većinu zemalja, nešto i zaraditi, piše portal freshplaza.

Presretanje nelegalno uvezenih poljoprivrednih proizvoda svakodnevica je ruskih carinika. Proteklih dana nekoliko tona jabuka, paradajza i drugog povrća zaplenjeno je od distributera koji su se nadali da će neopaženo proći stroge carinske kontrole.

Početkom maja održan je i samit o prestanku sukoba u istočnoj Ukrajini. Ruski ambasador izjavio je da uprkos nastojanjima da se situacija smiri, ona ne izgleda obećavajuće. Konflikt u Ukrajini polazni je problem bojkota trgovinske razmene.

Uvoz kineske jabuke i limuna udvostručen

U ruskom Ministarstvu poljoprivrede saznajemo da je u prvim mesecima 2016. godine udvostručen uvoz jabuke i limuna iz Kine. Trgovina između dve zemlje povećana za 10%, a njena vrednost iznosi 800 miliona dolara. Kinezi beleže 15%-ni rast uvoza iz Rusije, vredan 440 miliona dolara.

Turska se nada kraju ruskih sankcija

Turska delegacija nedavno je posetila Moskvu u nadi da će novonastalu situaciju rešiti razgovorom. Ruski delegati će takođe uskoro otputovati u Tursku, kako bi pregovori bili nastavljeni. Turska za svoje bojkotovane proizvode vidi potencijal na novim tržištima.

Maroko želi veći udeo ruskog tržišta

Marokanske vlasti podstiču izvoznike da iskoriste situaciju u Rusiji. "Postoji mogućnost zarade i u ruskoj krizi. Ona je rezultat pada vrednosti rublje i niskih cena ulja. Sve to pomaže promociji izvoza marokanskih proizvoda", smatraju predstavnici vlasti u Maroku. Veliki potencijal ima i izvoz voća i povrća u Rusiju.

Rusija presreće ilegalne proizvode

I u poslednjih nekoliko dana nastavljen je niz zaplena voća i povrća koje je svoj plasman tražilo na zabranjenom tržištu. U zapadnoj Rusiji zaustavljeno je osam kamiona. Oni su prevozili 60 tona paprike, 40 tona paradajza i 60 tona jabuka bez jasnih nalepnica o poreklu proizvoda. Sva roba je tom prilikom zaplenjena.

U južnoj Rusiji takođe su zaustavljeni kamioni iz Kazahstana. Inspektori su pronašli 19,5 tona paradajza koji je sudeći prema dokumentima imao kazahstansko poreklo. Međutim, dubljom istragom dokazano je da je paradajz turskog porekla i on je zatim uništen.

Ruski inspektori posećuju i preduzetnike koji distribuiraju poljoprivredne proizvode. Tako su kod jednog otkrili 2.390 kilograma poljskih jabuka koje nisu imale odgovarajuću dokumentaciju, a takođe su nakon uvida uništene. Pronađene su i poljske gljive, praziluk i breskve, kao i belgijske kruške, a 800 tona poljoprivrednih proizvoda je spaljeno.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Rusija Voće Povrće Ilegalni poljoprivredni proizvodi Kina Ruska carina Rublja Izvoz


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.