Naziv je dobila po tradicionalnom alatu zvanom greblica kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma, jer je krajnji oblik kolača bio sličan obliku tog alata
Od danas se na popisu zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi i Rudarska greblica, 29. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nosi europsku oznaku kvalitete, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.
Tako je ona postala proizvod zaštićen na području cijele Europske unije i mogu ga koristiti samo proizvođači koji udovoljavaju uvjetima iz Specifikacije proizvoda.
Proces zaštite ovog naziva započeo je u ožujku 2017. godine, kada je Udruga Rudarska greblica podnijela Ministarstvu zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.
Inače, navedeni proizvod dobiven je od ručno valjanog, tankog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva.
"Mekane je konzistencije, sočne i kremaste unutrašnjosti, pri konzumiranju se topi u ustima, a na nepcu ostavlja slani okus uz aromu kravljeg sira. Reže se na komade pravokutnog oblika čija visina ne prelazi 2,5 cm“, pojasnili su iz Udruge.
Područje proizvodnje je mjesto Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji: Cerje Samoborsko, Braslovje, Kotari, Manja Vas, Bukovje Podvrško i Prekrižje Plješivičko. Prema usmenoj predaji stanovnika ovog kraja, pripremale su je žene rudara još u prvoj polovici 16. stoljeća.
Naziv je dobila po tradicionalnom alatu zvanom greblica kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma, jer je krajnji oblik kolača bio sličan obliku tog alata.
“Iza priče o Rudarskoj greblici krije se prekrasna priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima", kaže predsjednik Udruge Rudarska greblica Andrejas Nikl i dodaje kako je obnovljeni rudnik sv. Barbare turistička atrakcija ovog mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo Ruda, nego i Samobora te Zagrebačke županije. Dodajmo kako se u ovom kraju već 35 godina održava i manifestacija “Dani Rudarske greblice”, te su upravo s tim ciljem, vrijedni Rudari i odlučili zaštititi ovu deliciju i dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji. Ovo je ujedno i prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.
Inače, uz sada registriran naziv Rudarska greblica, drugi već registrirani proizvodi su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič i Malostonska kamenica.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica