Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 17.10.2022. 18:00

Rekordne cijene šećera najviše prijete malim proizvođačima slatkiša i grickalica?

Visoke cijene energenata, ekstremna suša i manje zasijanih površina utjecale su na povećanje cijene slatke namirinice

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 1.457
  • 52
  • 0

Rekordne cijene šećera su za tri puta veće u odnosu na isto vrijeme prošle godine, što još više doprinosi rastućoj inflaciji i prehrambenoj krizi. 

Ovome su doprinijele ekstremne vremenske prilike i rast cijene energenata. Trgovci šećerom i stručnjaci u industriji kažu da se cijene rafiniranog bijelog, na spot tržištu kreću oko 1.050 eura po toni, što je najviše do sada, piše Reuters

Tržište šećera u krizi

Rasli su i iznosi na svjetskom tržištu, ali ne toliko drastično kao na europskom.

"Na tržištu šećera je kriza", rekla je generalna direktorica udruženja konditorske industrije EU Caobisco, Muriel Korter. Istakla je da strahuju da bi se kompanije, a posebno male i srednje, uskoro mogle suočiti s teškim izborom privremenog zaustavljanja ili smanjenja proizvodnje.

Cijene ovog proizvoda su pod visokim utjecajem cijena energenata. Proizvodnja je među energetski najintenzivnijim industrijama i posebno je ovisna o plinu koji košta za oko 700 posto više u odnosu na početak godine, jer su smanjenje isporuke iz Rusije.

Prerada repe ovisna je o plinu (Foto: R. Prusina)

Gubitak konkurentnosti 

U Europi ova prehrambena namirnica dostiže rekordne iznose svih vremena, upozorio je konzultant i bivši predsjednik ASSUC, udruženja trgovaca šećerom u Europi, Julian Price"Tvornice prerađuju šećernu repu na prirodni plin, a pogledajte gdje su cijene plina", komentirao je. 

Njemačka asocijacija konditorske industrije BDSI je navela da se Njemačka, najveći proizvođač slatkiša i grickalica u EU, nalazi u opasnosti da izgubi svoju konkurentnost i na međunarodnom i na europskom tržištu.

Europska komisija očekuje da će proizvodnja šećera pasti za 6,9 posto u sezoni 2022/2023. na 15,5 milijuna tona nakon pada površina i ekstremne ljetne suše. Istovremeno će potrošnja porasti znatno iznad ovih razina za 16,6 milijuna tona.

Dva najveća francuska proizvođača, Tereos i Cristal Union, ranije su započeli kampanju ove sezone, zbog mogućih vladinih energetskih ograničenja ove zime ako se nestašica plina pogorša.


Tagovi

Šećer Cijena šećera Tržište šećera Konditorska industrija Rekordne cijene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije