Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podravka
  • 16.09.2015. 19:55

Rekordna prerada rajčice u tvornici Povrće

Najveći dio potrebnih sirovina dolazi iz neposredne blizine tvornice, odnosno tri četvrtine sa širega umaškog područja, a ostatak s područja južne Istre, posebno okolice Pule i Ližnjana.

Foto: Podravka d.d.
  • 257
  • 10
  • 0

U Podravkinoj tvornici Povrće u Umagu ove je godine ostvaren rekord u preradi ugovorenih količina rajčice. Sve pristigle količine su otkupljene i prerađene. Čak 10 tisuća tona rajčica, pristiglih s istarskih polja, prerađeno je u 50 dana, što je najveća količina zabilježena u 103 godine dugoj povijesti ove tvornice, inače jedine u Hrvatskoj, specijalizirane za preradu rajčice.

"Izuzetno smo zadovoljni i ponosni što na ovakav način osiguravamo kvalitetnu sirovinu za Podravkine proizvode iz linije mediteranske hrane i time promoviramo istarsku rajčicu. U samo 11 dana prerađivano je više od 300 tona dnevno, što je doista iziskivalo dodatne napore stotinjak zaposlenih", ističe Marina Diminić Visintin, direktorica tvornice.

Radilo se u četiri smjene i prerađivalo 300 tona rajčice dnevno

Tvornica je tokom kolovoza stalno radila u četiri smjene, kako bi se otkupile i preradile sve ugovorene količine. Zahvaljujući dobroj pripremi i stalnom unapređenju suradnje s kooperantima, ove je godine u Istri posađeno čak četiri milijuna presadnica rajčice, a dobra organizacija otkupa te povoljne vremenske prilike omogućile su ostvarenje rekorda.

Podravka je u proteklom razdoblju značajno povećala efikasnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje kao sirovinske baze za prehrambenu industriju i pokazala kako uzgoj rajčice u Istri ima perspektivu.

Istarska zemlja i klima pridonose kvaliteti tamošnje rajčice

"Plodna istarska zemlja okupana suncem Mediterana, opravdano se može nazvati rasadnikom ovog crvenog bogatstva, a Podravkini proizvodi, zahvaljujući podneblju, broju sunčanih sati i specifičnosti sastava tla, sadrže znatno veći udio likopena, β-karotena, C vitamina te minerala u odnosu na ostale rajčice prisutne na tržištu", ističu u tvrtki.

Koristeći nove, suvremene tehnologije uzgoja rajčice na istarskoj zemlji, Podravka je prije godinu dana započela probni uzgoj u suradnji s izraelskim partnerom.

Foto: Podravka d.d.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Podravka Povrće Umag Rajčica Rekord Istarska polja Marina Diminić Visintin C vitamin Minerali Probni uzgoj Izraelski partner Β-karoten Četiri smjene Sirovinska baza Crveno bogatstvo Likopen


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]