Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 23.03.2022. 13:00
  • Italija

Rekord: Cijena kruha u Italiji dosegla gotovo 10 eura

Prosječna cijena u zemlji iznosi 5,31 euro, a najviša zabilježena je u regiji Emilia-Romagna, na sjeveru zemlje.

Foto: Depositphotos/Kzenon
  • 1.899
  • 236
  • 0

Da nas čeka prehrambena nesigurnost i veliki rast cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu, svima je jasno. No, to se u Italiji već događa. Naime, ondje prosječna cijena za kilogram kruha iznosi 5,31 euro, a ponegdje i gotovo deset eura. Talijanski rekord zabilježen je u gradu Ferrara, u regiji Emilia-Romagna, na sjeveru zemlje i iznosi 9,8 eura, upozorava Udruženja poljoprivrednika Coldiretti.

Kg meke pšenice 40 centi

Navode kako cijena od pšenice do gotovog proizvoda - kruha, raste 13 puta. Ondje je kilogram meke pšenice dosegao maksimalnu vrijednost od 40 centi, a za kg kruha potrebno je 800 g brašna što znači da ostatak cijene ovisi o drugim čimbenicima kao što su energija, cijena rada i drugo. 

U ovoj se regiji, čini se, jede najskuplji kruh. Tako je u gradu Forlì najviša zabilježena 9 eura, uz prosječnu 4,73€, a u Bologni najviša iznosi 6,4 €/kg. Najjeftiniji je u Napulju, 2 €/kg, piše corrieredibologna

Špekulacije na tržištima

Rat u Ukrajini doveo je velikog rasta cijena prehrambenih proizvoda pa predsjednik Nacionalne udruge korisnika javnih usluga (Assoutenti), Furio Truzzi upozorava da bi moglo doći do daljnjeg poskupljenja od 15 do 30 posto za mnoštvo proizvoda široke potrošnje, od tjestenine do slatkiša, uključujući kruh, krekere i kekse. 

No, u Coldirettiju upozoravaju na špekulacije na tržištima koje često nisu stvarni odraz ponude i potražnje nego proizlaze iz fjučers ugovora kojima se, kako ističu, virtualno trguje na burzi.

"Nagađanja o gladi u bogatijim zemljama izazvat će inflaciju, ali i ozbiljnu glad i pobune u manje razvijenim zemljama", zaključuju u svom priopćenju. 


Tagovi

Cijena kruha Rast cijena Kriza Rat u Ukrajini Italija Cijena pšenice Furio Truzzi Coldiretti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]