Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene mesa
  • 29.05.2021. 18:00

Rastu cene govedine u svetu - skuplja i do 60 odsto

Rast cena govedine podstaknut je sve većom potražnjom iz Kine, ograničenim snabdevanjem stoke u nekim zemljama, nedostatkom radnika u klanicama kao i rastom cena stočne hrane.

Foto: Depositphotos/TalensMedia
  • 154
  • 86
  • 0

Cene govedine počele su da rastu u celom svetu i to nakon što je Argentina, drugi najveći snabdevač Kine (nakon Brazila, nap.a.), 17. maja zaustavila izvoz ove vrste mesa na mesec dana. Do toga je došlo zbog velike potražnje iz Azije i smanjenja zaliha na lokalnom nivou, ali i inflacije.

Rast je podstaknut sve većom potražnjom iz Kine, ograničenim snabdevanjem stokom u nekim zemljama, nedostatkom radnika u klanicama, a i stočna hrana košta sve više.

"Cena mesa je previsoka, to je ludost", kazala je Fernanda Alvarenga, 38-godišnja službenica iz Buenos Ajresa za reuters. Kaže da je radi toga tu namirnicu počela da konzumira samo jednom nedeljno. Pojašnjava da je meso košta od 4.000 do 5.000 pesosa (160 do 200 evra) svakog meseca.

"Pre biste za isti iznos mogli da kupite mnogo više", ističe rekavši kako su cene skočile za više od 60 odsto.

Istovremeno je potrošnja po stanovniku opala dosegnuvši stogodišnji minimum u aprilu, pokazao je izveštaj Komore mesne industrije. Stanovnici se žale da im je govedina postala nepristupačna te da ih je inflacija naterala da jedu ni manje ni više nego palentu.

Nezasitna Kina

U prva četiri meseca 2021. Kina je iz Argentine uvezla skoro 180.000 tone goveđeg mesa, u odnosu na oko 150.000 tona lani. Ova je zemlja povećala uvoz nakon što je afrička svinjska kuga desetkovala broj svinja.

Američki izvoz govedine u Kinu u martu je postigao mesečni rekord od 14.550 tone, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, znatno iznad ukupnih pošiljki u celoj 2019. godini.

"Ona se nekad uglavnom konzumirala u restoranima. Ali, postaje sve popularnija i u domaćoj kuhinji", izjavio je Pan Čenjun, viši analitičar u Rabobanku.

Cena ove vrste mesa u Kini je krajem prošlog meseca bila za 4,4 odsto viša nego lani, a svinjetine niža za 27,9 odsto, prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede.

"Kini je isplativije da uvoze iz zemalja poput Argentine i Brazila zbog deprecijacije valute i slabljenja lokalne potražnje", pojasnio je Upali Galketi Aratchilage, viši ekonomist UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO). Međutim, ističe da zbog toga može trpeti domaće zalihe uz više cene.

Rast i u SAD-u i Brazilu

Sjedinjene Američke Države i Brazil i dalje se trude da popune domaće zalihe smrznute govedine, piletine i svinjetine nakon što su se pošiljke u Kinu povećale prošle godine. Istovremeno je tamo prosečna cena svežeg goveđeg mesa u aprilu porasla za pet odsto u odnosu na mart i za oko 10 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci NielsenIQ-a. Svinjskog i pilećeg porasle su za oko 5,4 odsto u odnosu na lani. 

Iako je zaliha stoke u SAD-u dovoljna, proizvodnja govedine ograničena je nedostatkom radne snage i kapacitetima za preradu u klanicama, tvrde proizvođači mesa. Oni se suočavaju sa višim troškovima stočne hrane, a cene soje i kukuruza takođe su visoke.

"One za goveđe odreske u Brazilu su porasle za čak 30 odsto tokom protekle godine, a zbog manje zalihe stoke i jake izvozne potražnje", istakao je Guljerme Malafaja, zvaničnik vladine agencije za poljoprivredna istraživanja Embrapa. Zajedno s Hong Kongom, Kina kupuje 60 odsto sve govedine koju izvozi Brazil.

Međutim, visoke cene spustile su potrošnju kod Brazilaca za 14 odsto na najniži nivo u poslednjih 25 godina. Potrošači su primorani da se okrenu jeftinijim varijantama poput svinjetine, piletine i jaja.


Tagovi

Cene govedine Meso Rast cena Inflacija Argentina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D