Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada šećerne repe
  • 23.12.2014. 12:45

Raste cijena šećera - potpora uzgoju repe?

Prema nekim procjenama, nova, niža otkupna cijena bit će problem za kooperante kod kojih će urod iznositi manje od 53 tone po hektaru. Ali takvih, nadaju se u Sladorani, ne bi trebalo biti previše.

  • 976
  • 98
  • 0

Ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe u županjskoj Sladorani bliži se kraju. Do sada je prerađeno 610.000 tona slatkoga korijena, a očekuje se da će u konačnici proizvedeno biti proizvedeno 71.000 tona šećera, što je nekoliko tisuća tona iznad kvote.

Prema riječima izvršnog direktora Sirovinske služne Sladorane Ive Rešića, ovogodišnju proizvodnju šećerne repe obilježile su dovoljne količine oborina i njiihov povoljan raspored, što se pozitivno odrazilo i na odličan prinos od 70 tona po hektaru, dok će s druge strane, godina ostati zapamćena po napadu cerkospore kojoj je kiša pogodovala.

Mali postotak šećera u repi

"Na nekim površinama bolest je toliko uzela maha da je repa u nekoliko navrata gubila i dobivala novi list, što se negativno odrazilo i na kvalitetu korijena", kaže Rešić dodajući kako je jedino problematičan mali postotak šećera u repi, a razlog kojemu su velike količine oborina i bolesti.

Podsjeća kako se od iduće sezone, vezano uz otkup šećerne repe, više neće unaprijed ugovarati otkupna cijena kao dosadašnjih godina, nego će se odrediti minimalna cijena na koju bi išao određeni dodatak, ovisno o cijeni šećera na tržištu.

Kad god prodajna cijena šećera na tržištu premaši 550 eura po toni, proizvođačima će na svakih 50 eura biti isplaćen određeni dodatak - 22 kn.

"Prema modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi od 2015. do 2020. godine, tko se bavi proizvodnjom šećerne repe imat će i 290 dodatnih eura više po hektaru", navodi Rešić. Prema podacima Uprave Sladorane, do sada je taj proizvođač šećera kooperantima za isporučenu šećernu repu isplatio desetak milijuna kuna, a do kraja godine trebala bi prema kooperantima ići isplata još petnaestak milijuna kuna.

Ako se uračunaju svi poticaji, osnovni poticaj, greening, poticaj za šećernu repu, sveukupna potpora proizvodnji mogla bi dosegnuti između pet i pet i pol tisuća kuna po hektaru.

Ugovorena proizvodnja na 1.000 ha

"Trudimo se ispoštovati rokove plaćanja te smo svaki prihod od šećera prebacivali na proizvođače jer želimo da su zadovoljni. To nam je bitno i zbog iduće godine jer će ugovaranje nove proizvodnje uvelike ovisiti o tome koliko budemo korektni prema proizvođačima kod isplata", kaže navodeći kako je do sada ugovorena proizvodnja na oko 1.000 hektara za iduću proizvodnu godinu. Prema nekim procjenama, nova, niža otkupna cijena bit će problem za kooperante kod kojih će urod iznositi manje od 53 tone po hektaru. Ali takvih, nadaju se u Sladorani, ne bi trebalo biti previše.

Iako se ove godine bilježi rekordan prinos šećerne repe, hrvatske šećerane ne trljaju ruke, jer digestija je u prosjeku na iznimno slabih 13,5 %. Utjecalo je na to loše vrijeme, poplave i brojne bolesti, pa je i otkupna cijena bila nešto niža.

Na pitanje o opstojnosti županjske Sladorane, kaže kako se teško bilo kojoj hrvatskoj šećerani (a imamo ih tri) boriti s nekom od šećerana u razvijenim reparskim zemljama u kojima samo jedna šećerana dnevno proizvede koliko sve tri hrvatske.

Najveća prednost domaćih šećerana, pa i Sladorane, je upravo niska sadašnja produktivnost koja ostvalja ogroman prostor za napredak i rast, napominje.

Opstanak uz povećanje učinkovitosti šećerane

"Ako i s ovako niskim proizvodnim rezultatima ostvarujemo dobit, onda možete zamisliti gdje bi bili kada bi povećali učinkovitost", kaže taj stručnjak dodajući kako je uvjeren da će županjska Sladorana opstati jer ima sve preduvjete za to.

Šećerane su se uspjele dogovoriti s proizvođačima, pa će ovogodišnje kampanje potrajati sve do kraja godine, a pritom će Hrvatska ostvariti i dogovorenu izvoznu kvotu u iznosu od 192 tisuće tona šećera.

Veliki problem domaćim šećeranama predstavlja i niska cijena šećera na svjetskom tržištu koja je sa 750 pala na ispod 400 eura po toni, što šećeranama donosi gubitak. U Sladorani se međutim nadaju kako bi od proljeća cijena šećera mogla ipak početi rasti, što bi za toga proizvođača bila dobra vijest.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Sladorana Šećerana Šećerna repa Prerada Kampanja Prinos Digestija Ivo Rešić Županja Učinkovitost Otkup Cijena Kvota Cerkospora Svjetsko tržište Kooperanti Ugovori Oborine Proizvodni rezultati Prihod Kooperanti


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr