Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 09.04.2021. 18:00

Rasle cijene osnovnih prehrambenih proizvoda, ali ne i žitarica

FAO indeks vrijednosti košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je za 2,1 posto u odnosu na veljaču, na prosječnih 118,5 bodova.

Foto: Bigstock/smart.art
  • 317
  • 140
  • 0

Globalne cijene hrane ponovno su porasle u ožujku ove godine i to deseti mjesec zaredom. Kako je izvijestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostigle su najvišu vrijednost još od lipnja 2014. godine.

Tako je indeks vrijednosti košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,1 posto u odnosu na veljaču, na prosječnih 118,5 bodova. Kako navode, porast su predvodila biljna ulja, meso i mliječni proizvodi, a cijene žitarica i šećera ipak su blago pale.

Tako su za žitarice niže za 1,7 posto u odnosu na veljaču, a time je okončan njihov osmomjesečni rast. Međutim, one su i dalje za 26,5 posto više od ožujka prošle godine. Najviše su pale vrijednosti pšenice i to za 2,4 posto. Tu su još i kukuruz i ječam. Ipak, kontinuirana potražnja iz Kine spriječila je značajniji pad. Istovremeno, za sirak su porasle.

Cijene žitarica i dalje u padu - o čemu ovise?

One za šećer niže su za četiri posto, a to je prvi pad nakon naglih povećanja zabilježenih prethodna dva mjeseca. Međutim, njegove kotacije ostale su više od 30 posto iznad njihovih razina u istom razdoblju prošle godine, potkrijepljene zabrinutošću zbog slabe globalne opskrbe 2020./21.

Više cijene mesa, ulja i mliječnih proizvoda

Kod biljnih ulja zabilježen je rast cijena i to za osam posto u odnosu na veljaču, a dosegle su najvišu razinu još od lipnja 2011. godine. Predvodile su više vrijednosti palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja. 

Slijede ih mliječni proizvodi, čija je cijena viša za 3,9 posto u odnosu na veljaču. FAO navodi da su prošlog mjeseca one za maslac porasle zbog problema s opskrbom u Europi i povećane potražnje. Rasle su i za mlijeko u prahu, a potpomognute su porastom izvoza u Aziju zbog zabrinutosti od sezonskog pada proizvodnje u Oceaniji i oskudne dostupnosti kontejnera za prijevoz brodovima iz Europe i Sjeverne Amerike. Suprotno tome, cijene sira su blago pale treći mjesec zaredom.

Za meso su porasle 2,3 posto u odnosu na veljaču, no, i dalje su za pola posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Više su cijene peradi i svinjskog mesa, a FAO navodi da su potpomognute brzim tempom uvoza iz azijskih zemalja, uglavnom Kine. Također, povećana je prodaja u Europi uoči Uskrsa. One za goveđe meso i dalje su stabilne kao i prošli mjesec, međutim pale su za ovčje meso i to radi povećanih zaliha na Novom Zelandu.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Žitarice Meso Mlijeko Ulje Šećer


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]