Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 09.04.2021. 18:00

Rasle cene osnovnih prehrambenih proizvoda, ali ne i žitarica

FAO indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je za 2,1 odsto u odnosu na februar, na prosečnih 118,5 bodova.

Foto: Bigstock/smart.art
  • 154
  • 55
  • 0

Globalne cene hrane ponovno su porasle u martu ove godine i to deseti mesec zaredom. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostigle su najvišu vrednost još od juna 2014. godine.

Tako je indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,1 odsto u odnosu na februar, na prosečnih 118,5 bodova. Kako navode, porast su predvodila biljna ulja, meso i mlečni proizvodi, a cene žitarica i šećera ipak su blago pale.

Tako su za žitarice niže za 1,7 odsto u odnosu na februar, a time je okončan njihov osmomesečni rast. Međutim, one su i dalje za 26,5 odsto više od marta prošle godine. Najviše su pale vrednosti pšenice i to za 2,4 odsto. Tu su još i kukuruz i ječam. Ipak, kontinuirana potražnja iz Kine sprečila je značajniji pad. Istovremeno, za sirak su porasle.

Cene žitarica i dalje u padu - od čega zavise?

One za šećer niže su za četiri odsto, a to je prvi pad nakon naglih povećanja zabeleženih prethodna dva meseca. Međutim, njegove kotacije ostale su više od 30 odsto iznad njihovih nivoa u istom razdoblju prošle godine, potkrepljene zabrinutošću zbog slabog globalnog snabdevanja 2020./21.

Više cene mesa, ulja i mlečnih proizvoda

Kod biljnih ulja zabeležen je rast cena i to za osam odsto u odnosu na februar, a dosegle su najviši nivo još od juna 2011. godine. Predvodile su više vrednosti palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja. 

Slede ih mlečni proizvodi, čija je cena viša za 3,9 odsto u odnosu na februar. FAO navodi da su prošlog meseca one za maslac porasle zbog problema sa snabdevanjem u Evropi i povećane potražnje. Rasle su i za mleko u prahu, a potpomognute su porastom izvoza u Aziju zbog zabrinutosti od sezonskog pada proizvodnje u Okeaniji i oskudne dostupnosti kontejnera za prevoz brodovima iz Evrope i Severne Amerike. Suprotno tome, cene sira su blago pale treći mesec zaredom.

Za meso su porasle 2,3 odsto u odnosu na februar, no, i dalje su za pola odsto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Više su cene živine i svinjskog mesa, a FAO navodi da su potpomognute brzim tempom uvoza iz azijskih zemalja, uglavnom Kine. Takođe, povećana je prodaja u Evropi uoči kataločkog Uskrsa. One za goveđe meso i dalje su stabilne kao i prošli mesec, međutim pale su za ovčije meso i to radi povećanih zaliha na Novom Zelandu.


Tagovi

FAO Cene hrane Indeks cena Žitarice Meso Mleko Ulje Šećer


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!