Imajući u vidu da je parcela na kojoj je podignut zasad šljive bilja u babinom vlasništvu rodila se ideja da rakija od šljive nosi ime po babi Miliki. Ime druge babe je Ljiljana i za nju sam odlučio da bude viljamovka. Kajsija po tetki Ljubinki, jabuka po prabaki Jelisaveti, objašnjava Nemanja Mladenović kako je osmislio ime brenda svoje destilerije.
Priča destilerije Mladenović iz Stare Pazove počela je pre dvadeset godina kada je otac Nemanje Mladenović podigao prvi zasad šljiva na njivi u vlasništvu svoje majke. Zasadio je 400 stabala šljive sa jasnim planom da se bavi proizvodnjom sušene šljive i pečenjem rakije.
"Kroz par godina zasad je prorodio i otac je svake godine pekao rakiju za sopstvene potrebe i manju količinu za prodaju prijateljima. Pomažući ocu u sakupljanju šljiva i pečenju rakije vremenom sam zavoleo taj posao. Došao sam na ideju da taj voćnjak iskoristim u potpunosti i počeo sam polako da formiram malu kućnu proizvodnju ograničenog kapaciteta", kaže Nemanja Mladenović.
Radeći u lokalnom trgovinskom lancu posle posla se bavio održavanjem voćnjaka i proizvodnjom rakije. Radom u toj firmi stekao je iskustvo, naučio mehanizme kako prodati robu, došao do mnogo bitnih informacija o tržištu rakije i polako iz godine u godinu svoju proizvodnju podigao na viši nivo.
"Podrška supruge i saveti oca su mi mnogo značili i vremenom sam sve sigurnije i odlučnije uplovljavao u ovaj posao. Dodatne edukacije su mi bile putokaz i vetar u leđa da sam krenuo pravim putem."
Posle punih pet godina rada kod kuće pečenja rakije, održavanja voćnjaka naš sagovornik je počeo polako da sređuje prostor gde će biti kompletna proizvodnja. Kako je vreme odmicalo na red je došlo pitanje brenda i na koji način se pojaviti na tržištu i ponuditi nešto potpuno novo. Dugo vremena proveo je u razmišljanju kako nazvati rakiju, s obzirom da je na tržištu već sve prisutno.
"Imajući u vidu da je parcela na kojoj je podignut zasad šljive bilja u babinom vlasništvu rodila se ideja da rakija od šljive nosi ime po babi Miliki. Ime druge babe je Ljiljana i za nju sam odlučio da bude viljamovka. Kajsija po tetki Ljubinki, jabuka po prabaki Jelisaveti", kaže ovaj mladi proizvođač i dodaje da su u razgovoru sa dizajnerom uvideli su da su na pravom putu.
"Kada je etiketa bila gotova definitivno sam bio siguran da sam uradio pravu stvar, te žene su meni jedne od najdražih u familiji, a potom zaslužuju u potpunosti da krase boce moje rakije."
Tržište je jako dobro odreagovalo na naše rakije, jer su smatrali da svako u familiji ima neku Miliku, Ljiljanu, Jelisavetu, Ljubinku, Leposavu koje zaslužuju isto što i njegove bake i tetke.
Trenutno destilerija prerađuje oko 50 tona voća na godišnjem nivou.
"U našoj destileriji radimo i starenje šljivove rakije u buradima od hrasta kitnjaka. Rakija od šljive se puni tek pošto odleži tri godine u hrastovim buradima", objašnjava Mladenović.
Ova destilerija u svojoj ponudi ima pet vrsta rakija šljiva, dunja, kajsija, jabuka i kruška viljamovka kao i liker od maline. Učešćem na prošlogodišnjem Novosadskom sajmu rakija od kajsije destilerije Mladenović osvojila je veliku srebrnu medalju.
"Ove godine naša rakija od dunje osvojila je zlatnu medalju, dok je rakija od kruške viljamovka osvojila veliku srebrnu medalju."
Na svakoj boci rakije iz destilerije Mladenović piše isti slogan - Naša rakija budi u tebi iskonsku povezanost sa prirodom koja krepi telo i oplemenjuje misli. Stoga, planovi ove destilerije za nastupajuće godine su povećanje kapaciteta, proširenje tržišta i izvoz van granica naše zemlje.
Tagovi
Autorka