Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabukovača
  • 28.10.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Rakija od jabuke nedovoljno zastupljena na srpskom tržištu?

Sam kvalitet ove rakije direktno zavisi od sorte i kvaliteta jabuka, kaže savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavno stručnoj službi u Jagodini Igor Andrejić.

Foto: Jelena Lukić (ilustracija)
  • 741
  • 53
  • 0

Rakija proizvedena od jabuka, poznata pod imenom jabukovača, u Srbiji se ne proizvodi u većim količinama, za razliku od nekih drugih evropskih zemalja, iako ova rakija može imati izuzetno lepu aromu. Kod nas po proizvodnji otprilike zauzima mesto iza šljivovice, lozovače, viljamovke i kajsijevače, kaže savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavno stručnoj službi u Jagodini Igor Andrejić.

Na primer, u Francuskoj je jabukovača izuzetno popularna rakija, a francuski kalvados ima veoma dugu tradiciju proizvodnje.

"Jabukovača se u Francuskoj pravi po posebnoj tehnologiji", ističe Andrejić.

Bolje sorte sa više šećera

U Srbiji se ovo piće često pravi kada postoji višak jabuka, kada ne mogu da se prodaju zbog zasićenog tržišta, niske cene ili lošijeg kvaliteta plodova, obično kada su sitniji i ne tako atraktivni za kupce. Sam kvalitet pića direktno zavisi od sorte i kvaliteta voća.

"Ja bih predložio sorte koje imaju više šećera, kao što su zlatni delišes, crveni delišes i jonatan. Te sorte, osim dosta šećera, imaju i lepu aromu."

Slatke sorte su najbolje rešenje (foto: Vesna Mijat)

Za dobar kvalitet rakija od jabuka, pre svega je važno da plodovi ovog voća budu potpuno zreli i zdravi jer se samo kod zrelih plodova nalazi maksimalna količina šećera, a to je kod jabuke od 10 do 15 odsto.

Procedura i pravljenje

Tehnološki postupak prerade jabuke u rakiju obuhvata nekoliko faza: berbu i po potrebi odležavanje, pranje i probiranje plodova, usitnjavanje i muljanje, vrenje kljuka (fermentaciju), zatim destilaciju prevrelog i nega i odležavanje.

"Kada je reč o berbi, plodovi moraju da se beru u punoj tehnološkoj zrelosti ali ako je potrebno mogu se ostaviti na kraće dozrevanje kako bi se povećali šećer aroma. Rane sorte se ne ostavljaju na dozrevanje već dozrevaju samo pozne zbog temperaturnih razlika", ističe naš sagovornik.

Jabukovača bolja ako se meša više sorti jabuka

Pranje je potrebno kako bi se odstranila nečistoća, ali isto tako i nepoželjni mikroorganizmi koji, ako se ne odstrane, nepovoljno utiču na formiranje kljuka.

"Nakon muljanja se dobija kljuk koji se ostavlja na previranje. Formiranje kljuka kod svih voćnih rakija je najbitnija faza od koje zavisi dalji rad i kvalitet voćne rakije. Prilikom stavljanja u sudove za vrenje uvek ostaviti oko 25 odsto praznog prostora u sudu, da ne bi došlo do kipljenja tečnosti u fazi burnog vrenja."

Posle vrenja - destilacija

Na većini poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom jabukovače vrenje kljuka se obavlja u kacama, pa je u tom slučaju neophodno da se one zatvore polietilenskim folijama preko otvora. Fermentisanoj tečnosti treba dodati kvasce u količini od 10 grama na 100 litara.

"Nakon završetka vrenja, ukoliko se odmah ne može pristupiti procesu destilacije, potrebno je kljuk pravilno konzervisati do trenutka kada će početi destilacija. Treba napomenuti da se jabukovača može praviti i po sistemu formiranja kljuka, a potom jabučnog soka i dalje faze koje se primenjuju po tehnologiji za pravljenje rakije tipa kalvados", ističe Andrejić.

Fizička stabilizacija jakih alkoholnih pića

Kada je rakija od jabuka gotova, stavlja se u burad na čuvanje i sazrevanje u posebnu prostoriju.

Tržište Srbije je deficitarno sa ovom rakijom i na našem tržištu sigurno da postoji prazan prostor koji bi mogla da popuni kvalitetna i tehnološki ispravno proizvedena jabukovača. 


Tagovi

Jabukovača Igor Andrejić Sorte jabuke Destilacija Rakija od jabuke Kljuk


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.