Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 28.10.2021. 12:00

"Rakija i rakijaši" - prvo mesto u hobi destileriji zauzeo Dragi Ivanović

Prioritet mi je, naravno, šljivovica, mada volim da se igram i sa drugim voćem, pa pravim rakiju i od kupine, jabuke, loze, navodi Dragi Ivanović.

Foto: Dragi Ivanović
  • 365
  • 39
  • 0

Nakon prošlogodišnjeg drugog mesta u kategoriji Hobi destilerija, ove godine odneo je prvu nagradu u istom nadmetanju na Međunarodnom festivalu rakije "Rakija i rakijaši". Dragi Ivanović iz Blaca oko 25 godina peče rakiju za svoju porodicu i prijatelje, a ljubav prema preradi voća u tradicionalno srpsko piće donela mu je mnoga priznanja na takmičenjima u Srbiji i regionu.

"Poslao sam deset rakija, ali boduju se četiri. Osvojio sam ovo mesto zahvaljujući staroj šljivovici, višnji, dunji, kajsiji. Prioritet mi je, naravno, šljivovica, mada, eto, volim da se igram i sa drugim voćem, pa pravim rakiju i od kupine, jabuke, loze", navodi Ivanović.

Ove godine skuplje voće i manje rakije

Kada je godina dobra po pitanju roda i kvaliteta, proizvede oko 5.000 litara, a kada je loša kao, navodi, ova, onda je to od 1.000 do 2.000 litara.

"Sada je voće i skuplje, pa ću proizvesti nešto manje. Ranije sam imao dosta svojih šljiva, ali su ostarele, te kupujem voće, ali od poznatih proizvođača. Dugo sam i radio otkup, pa poznajem i poljoprivrednike i tržište."

Međunarodni festival "Rakija i rakijaši" 23. oktobra u Pančevu

Nedavno je završio sa pečenjem rakije od kruške, u toku je priprema šljivovice, a sledeća na redu je jabuka.

"Kupim, meljem, imam mlinove za mlevenje kruške, jabuke dunje. Takođe i mašinu za pasiranje, odvajanje koštice kod kasjije, šljive", napominje naš sagovornik.

Tehnološka zrelost voća, vrenje, destilacija i odležavanje

Za dobru rakiju bitno je, naglašava, dobro i zrelo voće koje je u punoj tehnološkoj zrelosti, puno šećera.

"Na primer, kada je šljiva u pitanju, ne treba da se trese drvo da bi plodovi pali, nego treba čekati da sami padnu. Bitno je da je voće puno šećera, jer se kasnije pretvara u alkohol", objašnjava Ivanović i dodaje da je drugi segment dobra fermentacija, odnosno vrenje. Bitno je da temperatura bude konstantna, od 16 do 20 stepeni, napominje.

Prošle godine drugo, ali ove prvo mesto i pehar

"Ne valja držati na visokoj temperaturi, ja imam objekte gde je zatvoren prostor, pogotovo je to važno ako je kontrolisana fermentacija. I treći deo je destilacija. Nakon pečenja, odnosno destilacije, šljivovica i dunja idu u hrastovu burad, jer je važno da odležavaju u drvenim sudovima, dok kajsija, kruška i loza idu u inoks sudove."

Napominje da je strpljenje na prvom mestu - lagano vrenje, lagano pečenje, jer što je sporije, to je kvalitet krajnjeg proizvoda bolji.

Nagrade na sajmovima

Ova nagrada nije prva u njegovoj hobi karijeri rakijaša - 10 puta osvojio je prvo mesto na Danima šljive u Blacu, na takmičenju u Osečini 2019. godine takođe je poneo titulu najboljeg, na sajmu u Bosni bio je prvi, a u Čačku na republičkom takmičenju prošle godine pripalo mu je drugo mesto.

Inače, Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" održan je četvrti put, a u 25 kategorija takmičilo se nešto manje od 500 hobi proizvođača iz Srbije, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke.


Tagovi

Međunarodni festival rakije Rakija i rakijaši Dragi Ivanović Hobi destilerija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u