Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penušava vina
  • 30.10.2021. 18:00

Putin se povlači? Ipak dozvolio francuskim vinarima naziv šampanjac

Zakon je zahtevao od francuskih proizvođača da svoj proizvod na poleđini boce opišu ćirilicom i to kao penušavo vino. Ali, ruski proizvođači i dalje mogu da koriste naziv "shampanskoe".

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 141
  • 10
  • 0

Letos je ruski predsednik, Vladimir Putin potpisao Zakon kojim ova zemlja želi da zabrani upotrebu izraza šampanjac svim njegovim proizvođačima iz Francuske i prisili ih da na poleđini boca dodaju izraz penušavo vino.

Ali, zamenik francuskog ministra trgovine, Frank Rister nedavno je na svom Tviter profilu napisao da Rusija ipak odustaje od ove namere, barem do kraja godine.

"Nakon mnogih rasprava, ova zemlja stavila je moratorijum na stupanje ovog zakona na snagu do 31. decembra. Nastavićemo sa naporima da dugoročno zaštitimo naše izvoznike", naveo je. 

Pretili tužbom STO-u

Zakon je zahtevao od francuskih proizvođača da svoj proizvod na poleđini boce opišu ćirilicom i to kao penušavo vino, ali su na prednjoj strani mogli da ostave izraz šampanjac. Međutim, apsurd je time veći što proizvođači ruskih penušavih vina, i dalje mogu da koristi naziv "shampanskoe". Sve je ovo, jasno, naljutilo francuske vinare. Taj potez smatra se ogromnom uvredom za zemlju koja ima stroga pravila za zaštitu imena i ugleda svog poznatog pića. Taj ih je Zakon naveo da Putinu zaprete tužbom koju su uputili Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Zato su sada pozdravili odluku Rusije da suspenduje svoj novi zakon o vinu.

Grupacija za industriju šampanjca CIVC saopštila je da prati dalje razgovore između Rusije i Francuske, a koji se tiču potpunog priznavanja naziva champagne u Rusiji. Zatražili su i od svojih proizvođača da bojkotuju izvoz u tu zemlju nakon uvođenja ovih pravila u julu, ali su oni prošli mesec ipak odlučili da nastave izvoz svojih proizvoda.

Od 50 miliona boca koliko se godišnje popije u Rusiji, 12 odsto su francuska vina sa zaštićenom oznakom. Ta zemlja već decenijama provocira vinski svet svojim takozvanim šampanjcima, ali budući da se oni popiju uglavnom na domaćem tržištu, nisu tabu tema jer Rusi do sada nisu zadirali u deklarisanje uvoznih proizvoda.


Tagovi

Francuska Rusija Šampanjac Penušavo vino Zakon o vinu Šampanj Vladimir Putin


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.