Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz u Rusiju
  • 05.12.2016. 07:30

Putin nastavlja sa zabranom uvoza sa zapada

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će embargo na uvoz hrane sa zapada biti na snazi što je duže moguće.

Foto: bigstockphoto.com/vverve
  • 2.472
  • 309
  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su državne mjere u smislu embarga na uvoz hrane sa zapada dobre za ekonomiju Rusije i bit će na snazi što je duže moguće. Priznaje da njegova izjava nekima djeluje potpuno neočekivano.

Putin je objasnio da je zabrana također u interesu potrošača u cilju ponude kvalitetnih proizvoda po što nižim cijenama. Putin je naglasio da Rusija mora stvarati održive uvjete.

Jesu li mjere ojačale poljoprivredu Rusije?

Ruska poljoprivredna proizvodnja je ojačana u svjetlu odnosa sa zapadom. Poslije anti-ruskih sankcija koje su predstavljene u 2014. zbog ukrajinske krize i navodnu ulogu Moskve u njoj, Rusija je zabranila uvoz hrane iz brojnih zapadnih država.

"Mi smo zaista odgovorni, i ustvari, koristili smo kratkoročne odluke koje su primijenjene u našoj zemlji u odnosu na mjere naših takozvanih partnera koji su postavili sankcije", reko je Putin i dodao da je Rusija mjerama također imala cilj da zaštititi svoje domaće tržište".

U lipnju je ruski predsjednik potpisao dekret kojim produžuje ekonomske mjere za zapadne proizvode do kraja 2017. Zabrana se odnosi na određene poljoprivredne proizvode i sirovine i uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje podržavaju borbu protiv anti-ruskih sankcija prateći korake Europske unije za formalno proširenje restrikcija protiv Moskve, javlja RT.

Kome odgovaraju sankcije?

Veliki broj zapadnih dužnosnika protivi se ekonomskom odnosu prema Rusiji i upozoravaju svoje vlade da njihove ekonomije pate zbog takvih odnosa. Dok su prosvjedi organizirani u nekim europskim državama uključujući i poljoprivrednike koji se protive zabrani prodaje svojih proizvoda u Rusiju, neki europski političari i biznismeni su sve više skeptični u smislu efikasnosti sankcija. Oni tvrde da su se mjere pokazale kao politički neefikasne i ekonomski štetne i za Rusiju i Europu.

Foto: bigstockphoto.com/vverve


Tagovi

Putin Uvoz hrane


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]