Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cikorija
  • 09.11.2017. 12:48

Puškarić proizvodi svu cikoriju za potrebe Franck-a

Od cikorije do Divke. 740 tona cikorije prerađeno u Bjelovaru u 174 tona sirovine za proizvodnju kavovina

Foto: Franck/FB Marijo Puškarić
  • 6.790
  • 548
  • 0

Prije gotovo 200 godina, točnije 1828. godine Franck je započeo proizvodnju cikorije i tada registriran kao Heinrich Franck Sohne GmbH.

Danas iz ove kompanije poručuju kako su završili ovogodišnji kampanju prerade cikorije, u suradnji sa dugogodišnjim kooperatnom Marijom Puškarićem iz Kaniške Ive pokraj Garešnice, koji trenutno jedini uzgaja ovu kulturu u Hrvatskoj.

Kampanja je zabilježila iznadprosječnu kvalitetu sirovine, zasijano je 25 ha, a realizirano približno 740 tona cikorije.

Nakon prerade - rezanja, sušenja i mljevenja dobiveno je 174 tone suhe cikorije što je količina koja bi trebala biti dostatna za naredne dvije godine za potrebe regionalnog tržišta, primarno Hrvatske i Slovenije kroz proizvode kao što su Bianka, Divka i Kneipp.

Cikorija se od 1900. godine prerađuje u Bjelovaru

Cjelokupnu preradu obavlja Franck. Dio procesa koji se obavlja u bjelovarskom pogonu uključuje primarnu preradu. Nakon vađenja i dopreme cikorije u pogon, slijedi rezanje i sušenje cikorije te njeno skladištenje.

Zanimljivo je da je ovaj pogon otvoren još 1900. godine, s primarnom namjenom prerade cikorije i skladištenja te i danas služi istoj namjeni.

Potrošači vole napitke od cikorije jer je ona odličan izvor prehrambenih vlakana i to primarno inulina koji djeluje prebiotski, što potvrđuju iz Francka:

Zdrava prehrana općenito, rastući je trend u prehrambenoj industriji zbog povećanog interesa potrošača, a u kontekstu ovoga trenda u kategoriji napitaka Franck je tržišni lider sa 125 godina iskustva gdje sustavno radimo i na inovacijama u ovoj kategoriji s obzirom na aktualne globalne trendove u industriji.

Cikorija - domaća sirovina

Cikorija koja se koristi za klasične kavovine se, u suradnji s našim kooperantom Marijom Puškarićem u potpunosti uzgaja i prerađuje u Hrvatskoj. Sušene kockice cikorije se prže, melju i pakiraju za Kavovinu Franck ili prže, melju i miješaju s drugim komponentama prema recepturi i pakiraju u Hrvatskoj.

Osim 25 kooperanata za krumpir (kroz društvo Adria Snack Company d.o.o.), surađuju i s desetak domaćih proizvođača kukuruza kokičara i cikorije. Pojedini domaći uzgajivači krumpira su dugogodišnji partneri Francka još od 1977. godine. Iz kompanje naglašavaju kako su domaći kooperanti važan dio poslovanja:

U dogovoru s njima kontinuirano ulažemo u stručno znanje i primjenu pozitivnih praksi s ciljem unapređenja, kako uzgoja krumpira, tako i proizvodnih procesa.

Tako su se kooperantima za krumpir iz Hercegovca i Donjeg Miholjca, u prošloj godini pridružili i uzgajivači krumpira iz Međimurja, a zbog procijenjenih većih potreba za krumpirom, kooperanti su povećali površine zasađene krumpirom na nešto više od 370 hektara zemlje.

Inače, sve sirovine koje je moguće otkupljujemo od pouzdanih domaćih dobavljača kao što je to primjerice slučaj s kamilicom.

Puškarić zadovoljan urodom i suradnjom

Drugu stranu priče provjerili smo kod proizvođača:

Urod cikorije je ove godine bio vrlo dobar, s obzirom na vremenske uvjete. Mogu reći da sam zadovoljan suradnjom s Franckom, do sada je sve bilo korektno. Već smo sada dogovorili proizvodnji i za sljedeću godinu, rekao nam je Marijo Puškarić, vlasnik APPO - Agro Puškarić Poljoprivrednog Obrta iz Kaniške Ive.

Foto: Franck/FB Marijo Puškarić


Povezana biljna vrsta

Cikorija

Cikorija

Sinonim: - | Engleski naziv: Industrial chicory | Latinski naziv: Cichorium intybus L. (Partim)

Cikoriju su uzgajali stari Grci, Rimljani i Egipćani i koristili njezino lišće za salatu i kao ljekovitu biljku. Dvogodišnja je biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali... Više [+]

Tagovi

Divka Cikorija Marijo Puškarić Franck Bjelovar Kaniška Iva


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]