Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljno "mlijeko"
  • 04.08.2021. 07:30

Prvo na svijetu biljno "mlijeko" od krumpira proizvedeno u Švedskoj

Osim krumpira ovaj proizvod sadrži proteine iz graška, vlakna cikorije, repičino ulje te maltodekstrin odnosno prah dobiven od kukuruza, riže, krumpirovog škroba i pšenice.

Foto: Bigstock/LenMAXS
  • 381
  • 528
  • 0

Od biljnih mlijeka najčešće se spominje zobeno, sojino ili bademovo, no vrijeme je došlo da krumpir preuzme slavu. Kako piše farmer.pl švedska tvrtka Veg of Lund predstavila je svoju marku nazvanu Dug kao zamjenu za životinjsko mlijeko na bazi ovog gomoljastog povrća. 

Prema proizvođačima ovo je prva ovakva svjetska veganska alternativa. Ovo zamjensko "mlijeko" od krumpira sadrži i proteine iz graška, vlakna cikorije, repičino ulje te maltodekstrin odnosno prah dobiven od kukuruza, riže, krumpirovog škroba i pšenice. Obogaćeno je i vitaminom D, B12 te folnom kiselinom.

Asortiman ovog proizvođača ne sadrži laktozu, soju, gluten i orašaste plodove što ga izdvaja od ostalih biljnih mlijeka, pa ga mogu piti i oni koji su alergični na te sastojke. Iako je od svibnja ove godine taj proizvod dostupan isključivo na domaćem tržištu, od ovog ga mjeseca mogu naručiti i potrošači iz drugih zemalja putem Amazona. Njegova cijena je 12,50 britanskih funti, što je oko 110 kn za šest tetrapaka od jedne litre.

Prednosti krumpira u odnosu na ostale kulture

Ono što ovaj "mliječni proizvod" izdvaja od ostalih na biljnoj bazi je njegova održivost. I to zahvaljujući krumpiru. Naime, ovo povrće ima nizak ugljični otisak koji je procijenjen na oko 0,27 do 0,31 CO2 po kilogramu. Također, potrebne su i manje poljoprivredne površine za njegovu proizvodnju u odnosu na zob. Osim toga, u njegovoj se proizvodnji koristi i 56 puta manje vode nego kod bademovog mlijeka.

"Imamo dobar proizvod na kojeg smo ponosni", istaknuo je Thomas Olander, izvršni direktor ove firme rekavši da krumpiru ne treba puno za uzgoj što ga čini super održivom kulturom u usporedbi sa sojom, bademom ili zobi.

No, ovo nije jedini proizvod koji dokazuje što sve on nudi. Naime, britanska tvrtka Branston gradi novu tvornicu za njegovu preradu u proteine koji se mogu koristiti za proizvodnju zamjena za meso i mliječnih proizvoda. I nizozemska tvrtka Avbe proizvodi takve bjelančevine za vegansko i vegetarijansko tržište hrane, piše greenqueen.


Tagovi

Švedska Biljno mlijeko Trend Krumpirovo mlijeko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]