Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fabrika buba
  • 15.02.2023. 12:00
  • Zagreb, Hrvatska

Prvo evropsko pivo od cvrčaka napravljeno u Hrvatskoj

Domaći cvrčak treći je insekt odobren kao sastojak hrane na tržištu EU, no u Insektarijumu - fabrici buba već duže vreme postoji crno pivo na njegovoj bazi, sada i svetlo, tu je i brašno pa i đubrivo.

Foto: Marinko Petković
  • 441
  • 128
  • 1

Evropska komisija je nedavno dala zeleno svetlo za stavljanje na tržište hrane raznih prehrambenih proizvoda od insekata, koji su do sada bili namenjeni isključivo za ishranu kućnih ljubimaca kod nas, ali ne i ljudi i domaćih životinja.

Prva dozvola izdana je za akvakulturu, a nekoliko godina kasnije i za živinarstvo. To je bio znak da uskoro sledi dozvola za svinjarstvo kao i ljudsku hranu. Sve uredbe donete su na osnovu naučnog mišljenja Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), koja smatra da uzgoj insekata proizvede stotinak puta manje emisije štetnih gasova od uzgoja stoke za istu količinu hrane. 

Već sledeće nedelje: Brašno od kućnog zrikavca koristiće se u mnogo proizvoda

Osim toga, istraživanja su pokazala da su insekti nutritivno efikasnija i zdravija hrana od većine drugih životinjskih izvora. 

Uzgoj kukaca u fabrici buba 

Dakle, nova uredba EK kojom se odobrava korišćenje delimično odmašćenog brašna od domaćeg cvrčka u skladu je sa takvim pristupom. To brašno odobreno je za proizvodnju hleba i peciva, krekera i grisina, žitnih pločica, smese za pečenje, keksa, prozvoda na bazi testenina, umaka, prerađenih proizvoda od krompira, jela od mahunarki i povrća, pica, pića sličnih pivu, čokoladnih slatkiša, grickalica, mesnih preparata...

Crna Smrča

Aleksandar Gavrilović je vlasnik fabrike buba "Insektarij", koja se nalazi na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Inače, postoje od 2015., a oni su se, kaže, odlučili za nešto čega nema na otvorenom tržištu kako bi mogli da budu konkurentni. Tako su napravili Crnu Smrču - prvo euvropsko, odnosno hrvatsko pivo od cvrčaka. Sada imaju i svetlo pivo koje karakteriše, kaže, odlična pena.

Prvo hrvatsko i evropsko pivo od cvrčaka

U Rijeci, saznajemo, već postoji farma skakavaca, s kojom odlično sarađuju. Dalje, dogovorili su i saradnju sa Agronomskim, Prehrambeno-biotehnološkim i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom iz Zagreba te jednom izralaelskom kompanijom s kojom su, kaže, brzo ustanovili veći spoljni projekat.

Koliko je zahtevan uzgoj cvrčaka, može se zaključiti po tome što su morali da razvilju i hranu za njih, kako bi imali ujednačene sve njene komponente, od kojih su neki poslovna tajna. Reč je o vitaminima i mineralima, zbog kojih su, kaže, morali da promene više dobavljača hrane, jer se to odražavalo na njihov uzgoj.


Tagovi

Insektarij Aleksandar Gavrilović Brašno od cvrčaka Pivo Fabrika buba Insekti u ishrani Domaći cvrčak


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.