Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Romić
  • 31.01.2016. 18:30

Prvi potez novog ministra prilično je sladak

Gost Emisije za selo i poljoprivredu je novi ministar poljoprivrede Davor Romić. Koji je prvi problem s kojim se novi ministar suočio, a ostavština je bivše Vlade?

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
  • 2.154
  • 252
  • 0

Gost Emisije za selo i poljoprivredu urednika Martina Vukovića je novi ministar poljoprivrede Davor Romić.

Evo što je za početak poručio: "Moje porijeklo vuče sa sela. Sada predstavljam poljoprivredu cijele Hrvatske, a ne samo neretvanski kraj. Prvi moj korak bio je obraćanje više od 900 zaposlenika Ministarstva poljoprivrede od kojih tražim odgovornost i posvećenost radu, ali isto tako vjerujem u potencijal svakog od njih. Prenijeli smo vlast 23. siječnja, sastao sam se s ministrom Jakovinom i obavili smo primopredaju.

Romić: Tražim odgodu od 4 mjeseca za rješavanje špekulativnih zaliha šećera

Jedan od neriješenih gorućih problema prijašnje vlasti su spekulativne zalihe šećera i o tome sam izvijestio premijera i ministra financija". Podsjetimo, na listi neriješenih problema koji dočekuju novu Vladu RH nalaze se i špekulativne zalihe šećera.

Europska komisija je najprije utvrdila da je RH ulaskom u EU sa 56.268 tona prekomjernih zaliha ugrozila zajedničko tržište šećera. Nakon višemjesečnih ispucavanja argumenata zajedničkim snagama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore Komisija je smanjila količinu na 37.138 tona.

Vlada je u ožujku usvojila listu gdje su 134 tvrtke etiketirane zbog špekulativnih zaliha. Nakon najave prozvanih da će tužiti državu zbog očite greške Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje - budući da su rješenja o raspodjeli WTO bescarinskih kvota tvrtkama dali s velikim kašnjenjem, što je izravno generiralo prekomjerne zalihe, Vlada je poništila listu, a potom od EK dobila i odgodu roka za izvoz zaliha na treća tržišta sa 30. rujna na 31. ožujak 2016.

"Krenuo sam već u prve korake rješavanja problema, potpisao sam pismo koje je otišlo u Bruxelles, tražimo odgodu od četiri mjeseca i objasnio sam situaciju koja se dogodila u prošlom ministarstvu da teret ne bi pao na leđa hrvatskih građana."

Prodaja šećera u treće zemlje za manju cijenu

Prema izjavama upućenih u prehrambenim tvrtkama, Europska komisija neće produljiti rok, što je već jednom ispregovarano. Osim toga, kažu da se u iduća dva mjeseca ništa neće promijeniti. Predlažu zato da najveći dio zaliha šećera prodajom u treće zemlje zbrinu šećerane, koje su ga i proizvele, a da oni koji šećer koriste samo kao sirovinu i nemaju ga na zalihama u većim količinama, dio šećera izvezu na treća tržišta po puno manjim cijenama od tržišnih, za oko 120 umjesto 500 eura po toni. Oni na tome neće ništa zaraditi, ali barem neće platiti kaznu. Hoće li ministar utjecati na odluku Europske komisije i na neki način spriječiti gubitak šećeranama, ostaje nam za vidjeti.

Foto: Goran Jakus/PIXSELL


Tagovi

Davor Romić Ministar poljoprivrede Martin Vuković Emisija za selo i poljoprivredu HPK Matija Brlošić Tihomir Jakovina Zalihe šećera HGK Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]