Za uravnoteženu i zdravu ishranu ljudi potrebne su belančevine. Iako su meso i riba njihov važan izvor, njima su bogate i određene biljke. Do sada je glavni njihov izvor bila soja.
Seme uljane repice može zameniti soju kada su u pitanju proteini u ljudskoj ishrani, dokazuje nova studija koju su sproveli naučnici nutricionizma sa Univerziteta Martin Luter (MLU) u Nemačkoj. Otkriveno je da konzumacija onih od uljane repice ima slične efekte na ljudski metabolizam kao i sojinih.
Metabolizam glukoze i sitost kod ljudi koji su konzumirali proteine ove uljarice bili su bolji, a najbolja je stvar da se oni mogu dobiti iz nusproizvoda, piše u studiji objavljenoj u časopisu Nutrients.
Za uravnoteženu i zdravu ishranu ljudi potrebne su belančevine. Iako su meso i riba njihov važan izvor, njima su bogate i određene biljke.
"Soja se uopšteno smatra najboljim izvorom biljnih belančevina jer sadrži posebno koristan sastav aminokiselina", ističe profesorica Gabriel Stangl sa Instituta za poljoprivredne i prehrambene nauke na MLU.
"Do sada je bilo dostupno samo nekoliko podataka o učinku unosa proteina uljane repice na ljude", dodaje naučnica.
U poređenju sa sojom ona ima nekoliko drugih prednosti. Već se uzgaja u Evropi, a njeni nusproizvodi bogati proteinima trenutno se koriste isključivo za stočnu hranu iako se mogu koristiti i kao sastojci za nove prehrambene proizvode kod ljudi.
Seju grašak i uljanu repicu: Na žalost stočara - raste potražnja za biljnim proteinima
U studiji sa 20 učesnika, tim je istraživao efekat unesenih proteina repice i soje na ljudski metabolizam. Pre toga se od učesnika tražilo da prate svoju ishranu nekoliko dana. Zatim su pozvani da jedu posebno pripremljeni obrok u tri odvojena dana.
Jedan dan su jeli rezance sa umakom od paradajza bez dodataka, drugi dan obogaćene proteinima soje i treći dan uljane repice. Nakon obroka, tokom šest sati, učesnicima se redovno vadila krv.
"Korišćenjem ove metode uspeli smo da procenimo akutni metabolički odgovor svih aktera na prehrambene tretmane", kaže Stangl.
Studija je pokazala da je protein ove uljarice izazvao slične efekte na metaboličke parametre i kardiovaskularne rizične učesnike kao i soja.
"Seme uljane repice aktiviralo je čak i malo korisniji insulinski odgovor u telu", napomenula je nutricionista Kristin Folk iz MLU. Druga korist bila je ta što su učesnici imali duži osećaj sitosti.
"Čini se da je repica vredna alternativa soji u ljudskoj ishrani", zaključuje Folk.
Međutim, postoji i jedan nedostatak, a to je da to seme ima ukus po senfu za razliku od sojinog pa je prikladnije za proizvodnju slane hrane.
Tagovi
Autorka