Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nenad Krstić
  • 28.03.2019. 14:00

Proslavljeni srpski košarkaš teren zamenio destilerijom za rakiju

Nekada veoma uspešan košarkaš i reprezentativac Srbije Nenad Krstić penzionerske dane provodi u selu Ratini nedaleko od Kraljeva gde proizvodi kvalitetnu rakiju koju njegovi bivši saigrači u šali zovu "krlovača".

Foto: Destilerija Krstić
  • 1.905
  • 256
  • 0

Iako je mnogima nezamislivo da pronađu vezu između poljoprivrede i košarke, pojedinci poput bivših srpskih košarkaških reprezezntativaca Darka Miličića, Uroša Tripkovića, Koste Perovića i Nenada Krstića su to uspeli. Kako prenosi RTS Miličić je veliki proizvođač jabuka, Tripković godinama gaji borovnice uzgaja, zemlju u okolini Niša kupio je Kosta Perović, dok nekadašnji kapiten Nenad Krstić pravi visokokvalitetnu rakiju. Krstić u destileriji koja se nalazi u Ratini, kod Kraljeva proizvodi "vatrenu vodu" od kvalitetnog voća koje rađa u kraljevačkim voćnjacima.

U inostranstvu svi znaju za srpsku šljivovicu

Prema njegovim rečima ideja je došla nakon dugog razmišljanja. Kako objašnjava, voćnjak je imao, a zemlju je kupio pre pet godina. Smatrao je da treba da napravi neki prepoznatljiv proizvod, odnosno brend, koji će biti poznat u svetu. Dok je igrao u inostranstvu shvatio je da mnogi znaju za srpsku šljivovicu, pa je odlučio da napravi nešto nesvakidašnje i tako je nastala "Krlovača", kako je u šali zovu srpski košarkaši.

Profit za sada u drugom planu

Krstić dodaje da je želeo da bude malo van klišea i nije hteo da ulaže novac u nešto gde se obećavaju enormni dobici. On napominje da mu je cilj bio da pomalo bude avangarda, a da li će u tome uspeti pokazaće vreme. Nenad objašnjava da voće nabavlja iz Kraljeva i šire okoline. Za sada ima pet zaposlenih i mnogo strpljenja jer je u proizvodnji kvalitetne rakije vrlo važno da dobra rakija mora da odleži, a za to je potrebno mnogo vremena.

Za vrhunski kvalitet rakije neophodno vreme (Foto: Facebook / Destilerija Krstić)

Za kvalitet rakije neophodno vreme

Nenag Krstić pretežno proizvodi rakiju od šljiva. Kako dodaje ima nešto malo jabuke i dunje. Radili su i kalvados, francusku rakiju, odnosno ceđenje jabuke, koja ide na duplu destilaciju i onda u bure neke dve godine, a rezultati su bili vredni pažnje. Šljivovicu drže u bačvama zapremine 220 litara. Krstić objašnjava da su sa određenom količinom rakije izašli na tržište. Zadovoljan je što je uspostavljen visoki kvalitet sa tendencijom da on ide samo uzlaznom putanjom.

Ime brenda po planinskom vrhu u Srbiji

Ime brenda je "Troglav". Nenad kaže da ga u poslednje vreme mnogo ljudi pita, prvenstveno iz Slovenije, da li je to po Triglavu, objasnivši da i u Srbiji postoji planina Stolovi čiji se vrh Troglav u blizini Kraljeva. Krstić ističe da je za ime brenda želeo nešto što neće biti prepoznatljivo svima, a opet da bude poznato, dodajući da se sada ljudi hvataju malo za tog slovenskog boga Troglava (Triglava). Dakle, Troglav rakija iz Destilerije "Krstić'". Ipak, među košarkašima je poznatija kao Krlovača, a za to je zaslužan košarkaš Marko Kešelj koji je "krstio" Krstićevu, to jest Krletovu rakiju kako Nenada kolege od milošte zovu.

Sirovine ima dovoljno

Kada je reč o sirovini, to jest o voću koje koristi za pripremu rakije Krstić naglašava da deo voća doprema iz sopstvenog voćnjaka u kojim preovladava šljiva. Za sirovinu trenutno ne brine jer je Kraljevo voćarski kraj, a u blizini su i Trstenik, Kruševac, Topola. Dunju su nabavljali u selu Tavnik poznatom baš po proizvodnji tog voća. Nenad objašnjava da trenutno kod njega radi 4-5 zaposlenih, a u špicu sezone bude uposleno 10-15 radnika.

Destilerija u selu Ratini, kod Kraljeva (Foto: Facebook / Destilerija Krstić)

Etape u proizvodnji se ne smeju preskakati

Planovi za izvoz postoje tvrdi Krstić, pošto je prema njegovom mišljenju rakija kvalitetnije piće i od votke i viskija. Prostora na izvoznom tržištu ima, ali Nenad trenutno nema dovoljnu količinu za izvoz u Rusiju ili Ameriku, pa ne bi želeo da bude neozbiljan. On ističe da je za vrhunski kvalitet rakije od šljive, koji želi da postigne neophodno vreme, koje ne može da se kupi. Kao i sportu, ni u proizvodnju dobre rakije nema prečice jer morate da prođete ceo put da biste postigli to što hoćete.

U planu i razvoj turističkog potencijala kraljevačkih sela

Nekadašnji košarkaš, a sada uspešan poslovni čovek Nenad Krstić kaže da je plan za blisku budućnost da napravi jednu degustacionu prostoriju sa nekoliko apartmana, prvenstveno za njega i njegove prijatelje gde će imati gde da boravi, da bi celu priču zaokružio u jedan gastronomsko-turistički aranžman. Za kasnije je u planu i proizvodnja sokova i džemova, da bi se oživeo seoski kraj oko Kraljeva i stvorila neka priča koja će iza njega da ostane. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Rakija Nenad Krstić Košarkaš Destilerija Šljiva Jabuka Dunja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.