Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratluk
  • 25.09.2021. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Proizvodnja ratluka: Majkine poslastice sa više od 20 ukusa

Počeli su sa pet, a danas u ponudi imaju više od 20 - orah, lešnik, badem, kokos, narendani đumbir, ruža, arome mente, limuna, borovnice, breskve, maline, jagode, banane, ananasa, narandže.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 460
  • 28
  • 0

Ratluk je nekada bio neizostavni desert uz domaću crnu kafu, a u mnogim restoranima ta tradicija i dalje se održava. Klasični ukusi, kojima su ljubitelji ove poslastice verni, svakako su ruža, orah i vanila, ali se u poslednjim godinama na tržištu pojavljuju i novi - od domaćeg, ali i egzotičnog voća, kao i drugih orašastih plodova. Brend su nazvali "Majkine poslastice".

Sandra Krkljuš iz Novog Sada pre sedam godina je sa suprugom odlučila da kupcima ponudi niz ukusa sa najrazličitijim aromama. Počeli su sa pet, a danas u ponudi imaju više od 20 - orah, lešnik, badem, kokos, narendani đumbir, ruža, arome mente, limuna, borovnice, breskve, maline, jagode, banane, ananasa, narandže.

"Inače radim u zdravstvu, ali je suprug pre sedam godina istraživao tržište i uvideo da ima samo klasičnog ratluka, te smo na njegovu inicijativu ušli u ovu priču. Imali smo recepturu njegove bake, onako kako su žene to nekad radile u kućnim uslovima. U početku su kilogrami bačeni, vremenom sam je usavršila", navodi Krkljuš.

Kako nastaje?

Proizvodi ratluk dugotrajnim procesom ukuvavanja sastojaka, što traje oko tri sata, a na kraju dodaje arome.

"Zatim izlijem, mora da odleži, odstoji, najbolje bi bilo oko tri dana u tim plehovima u koje ga izručim. Nakon toga sečem u velike ploče i odlažem u kutije, jer tako najbolje zadrži svežinu. Ne kvari se, čak ni sa svim ovim voćnim aromama, ali vremenom se osuši i nije reprezentativan. Zato ga čuvam na ovaj način."

Danas u ponudi više od 20 ukusa

Posebno jer u jednoj turi napravi oko 30 kg, što se ne može uvek odjednom prodati. Ponekad joj je potrebno oko mesec dana, te iz tog razloga stoji u kutijama, a neposredno pre nego što ode kupcu, iseče ga, upakuje i potrošač dobija svež slatkiš.

Proces kuvanja je isti za sve vrste, ali je sam kraj drugačiji, razlikuje se samo u dodacima i u dovršavanju proizvoda.

Ukus lešnika nagrađen Zlatnom medaljom

Na tržištu su se najbolje pokazali stari ukusi, poput vanile, ruže i oraha, jer su kupci i dalje verni tradiciji. A od novih sve više ih osvaja lešnik, na koji je naša sagovornica posebno ponosna.

"Ove godine je naš ratluk sa lešnikom odneo Zlatnu medalju Novosadskog sajma za kvalitet, njega sam namerno dala na ocenjivanje, jer je potpuno autentičan domaći proizvod, znam mu poreklo, nabavljam ga od domaćih proizvođača i sigurna sam u kvalitet. Za orah i ružu sam i očekivala da će postojati interesovanje, a lešnik je moj ponos", ističe naša sagovornica.

Na ratluk sa lešnikom je naročito ponosna

Mnogi koji nisu voleli ratluk, nakon što su probali ovaj pobednonosni oduševili su, ističe sagovornica Agrokluba.

"Specifičan je i po tome što je u njemu aroma uprženog i sam uprženi lešnik i to mu daje još lepši ukus."

Za ljubitelje kafe i to one slatke osmislila je ratluk sa tim ukusom koji je nalik kapućinu i likeru od kafe.

Kad probaju, obavezno i kupe

Deo namirnica nabavlja od domaćih proizvođača, dok deo kupuje u marketima.

Do kupaca je, u početku, dolazila putem raznoraznih gastronomskih manifestacija širom Vojvodine i to joj je, napominje, zaista pomoglo da se pozicionira na tržištu. Obavezno je posetiocima omogućiti degustaciju proizvoda, ističe i savetuje to onim proizvođačima koji još uvek nisu učestvovali na takvim događajima. To ih još više privlači i zadržava, jer kada probaju, zainteresuju se, te i kupe.


Tagovi

Ratluk Orašasti plodovi Ukusi ratluka Sandra Krkljuš


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao