Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečni proizvodi
  • 25.05.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Proizvođači kajmaka i sira u nezavidnom položaju?

Prodaja sira i kajmaka je specifična jer kupci uglavnom prvo probaju proizvod pre kupovine i većina njih ima 'svog' prodavca, pa je prodaja preko interneta malo otežala plasman proizvoda.

Foto: Sanja Dovečer
  • 354
  • 31
  • 0

Na teritoriji Valjeva prema statističkim podacima, ima oko 20.000 goveda, a polovinu čine muzne krave. Ipak, najveći procenat seoskog stanovništva ovog kraja ima u proseku dve do tri krave i u tom slučaju nisu atraktivni za velike otkupljivače mleka. Izbor im je da se okrenu manjim mlekarama koje za sirovo mleko nude gotovo simboličnu otkupnu cenu ili da se samostalno bave preradom mleka i izbore na tržištu za sopstvene proizvode. 

Dragica Teodosić iz sela Stanina Reka, u blizini Valjeva u situaciji je da sama proizvodi sir i kajmak, ali se ovog proleća našla u velikom problemu zbog vanrednog stanja, zatvaranja pijace i zabrane kretanja. Sve to je uticalo da nije mogla da plasira svoje proizvode, pa su se vremenom zalihe znatno povećale.

Zbog klimata, zastupljenija proizvodnja mesa i mleka - Nova Varoš ulaže u stočarstvo

"Muzem četiri krave i dnevno dobijam oko 80 litara mleka, a sve se to prerađuje u sir i kajmak koji sam prodavala na valjevskoj zelenoj pijaci. Dok je bilo vanredno stanje i kad su zatvorili pijacu, prodaje nije bilo, pa su nastale velike zalihe koje smo pokušali da prodamo preko onlajn pijace, ali je velika ponuda mlečnih proizvoda, pa se ne može reći da prodaja ide nešto sjajno", kaže Dragica. 

O povećanju cena nema ni govora!?

Proizvođači mlečnih proizvoda su uglavnom u sličnoj situaciji, prodaja nije bila dobra ni prošle godine u ovo doba jer ni na pijaci je malo zainteresovanih kupaca. Određen broj proizvođača mlečnih namirnica dobar deo proizvoda plasira i na tržište Beograda. Cene se već duže vreme nisu menjala, a bez obzira na zalihe, ne razmišljaju o spuštanju cena.

Najbolji kajmak na beogradskoj pijaci

"Tako je kako je, cene se sigurno neće menjati, o povećanju nema ni govora, kao ni o sniženju, jer to tek ne bi bilo dobro, proizvođačima je i onako teško, ne samo sada, nego i godinama unazad. Svi su nezdovoljni zbog cena koje su niske, a kupci sve češće uzimaju mlečne proizvode u prodavnicama i marketima, a tamo su dosta skuplji."

Sada može da se proda sve što se proizvelo

U valjevskom kraju cena mladog sira je od 200 do 250 dinara po kilogramu, zreli sir je oko 300 do 350 dinara. Mladi kajmak je od 600 do 750, a stari kajmak je oko 700 do 800 dinara

Pored kajmaka, najviše se proizvodi i mladi sir

"Najviše se prodaje mladi sir i kajmak, za to je potrebno sedam do deset dana da se napravi, zato su i cene niže. Dok je trajalo vanredno stanje cene su nešto malo pale, ali su se brzo vratile na stari nivo. Otvaranje pijace mnogo znači, jer sad može da se proda sve ono što se proizvelo, a nije moglo da se proda", kaže Radosav Vujić, stručni saradnik za stočarstvo Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo. 

Mali proizvođači nisu interesantni velikim mlekarama

Kako ističe Vujić, dobra stvar je što nije bilo mnogo toplih dana pa su sir i kajmak mogli da se sačuvaju.

"Sad je na tržištu nešto više tvrdog sira i poluzrelog kajmaka. Za mladi kajmak treba sedam dana, stajanjem sazreva, pa je sad dobijena veća količina tvrdog sira i polustarog kajmaka, ali će sigurno biti kupaca. Ne može se proceniti koliko je mlečnih proizvoda uskladišteno u proteklom periodu, jer su u pitanju poljoprivredni proizvođači koji imaju po nekoliko muznih krava, ali su oni svakako bili i još uvek su u nezavidnom položaju", napominje Vujić i dodaje da oni koji imaju mali broj grla nisu intertesantni velikim mlekarama, a male im praktično ne nude nikakve stimulativne otkupne cene, pa se uglavnom 90 odsto njih odlučuje da robne viškove mleka prerađuje u sir i kajmak.

Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, plasman sira, kajmaka i jagnjetine upitan

Prodaja sira i kajmaka je specifična jer kupci uglavnom prvo probaju proizvod pre kupovine i većina njih ima 'svog' prodavca, pa je prodaja preko interneta malo otežala plasman proizvoda.

Generalno gledano, problem sa zalihama mlečnih proizvoda jeste veliki za pojedinačna poljoprivredna gazdinstva, ali kada se uzme u obzir kompletno područje Kolubarskog okruga, to nisu količine koje bi mogle stvoriti problem na tržištu mlečnih proizvoda, jer je veći broj onih koji isporučuju mleko, a u manjem procentu su prerađivači koji imaju stalne mušterije i otkupljivače. 


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja kajmaka Dragica Teodosić Radosav Vujić Proizvoda sira Mali proizvođači Valjevski proizvođači Prodaja na pijaci Onlajn prodaja Prerada mleka Mlečni proizvodi


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao