Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 19.08.2022. 10:30

Problem potencijalnog poskupljenja ulja rešiti povećanjem subvencija?

Ministarstvo ako hoće da reši problem tržišne relaksacije, trebalo bi da pažnju usmeri na subvencije po hektaru. Taj zahtev su poljoprivrednici na početku i imali, rekao je agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Foto: Depositphotos/Siewwy84
  • 286
  • 193
  • 0

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava da se poljoprivrednicima isplate subvencije koje su dogovorene i da za sada neće biti poskupljenja suncokretovog ulja, piše Tanjug, a prenosi Dnevnik.

Međutim, kako piše Danas, zbog navodnog dogovora kojim nije preterano zadovoljna ni jedna ni druga strana, gotovo je sasvim izvesno da će zbog toga za nekoliko meseci doći do poskupljenja ulja u maloprodaji.

Agroekonomista Vojislav Stanković smatra da je logično što su obe strane morale da odustanu od nekih svojih zahteva.

Ratari neće potpisati predlog Ane Brnabić, traže nastavak pregovora

"Ono što treba naglasiti je da će postignuti dogovor dovesti do povećanja maloprodajnih cena ulja za oko 30 odsto. Do toga neće doći odmah već tu promenu cena treba očekivati posle Nove godine", ističe Stanković za ovaj medij.

Pažnja na subvencije po hektaru

Prema njegovim rečima, usled krize postoji mogućnost poskupljenja niza prehrambenih proizvoda pred setvu te bi Vlada trebalo nešto da učini kako bi se sprečio udar na potrošače.

"Ministarstvo ako hoće da reši problem tržišne relaksacije, trebalo bi da pažnju usmeri na subvencije po hektaru. Taj zahtev su poljoprivrednici na početku i imali. Tako bi se oslobodili rizika tržišne cene koja u nekom trenutku može da padne ispod cene proizvodnje", rekao je za Danas agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Podsetimo, posle osam dana blokada i protesta na više mesta u Srbiji, nezadovoljni ratari odlučili su da se povuku. Predlog Vlade bila je cena suncokreta od 73 dinara po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara. Posticaj za gorivo bi iznosio 20 dinara po litri za 50 litara po hektaru. Poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite do jedne godine, premija za mleko bi bila 15 dinara za dva kvartala, dok je "obećano" da će se u narednom periodu razgovarati sa stočarima u vezi sa merama u ovoj grani agrara.

Međutim, nije potpuno razjašnjeno da li će i koja udruženja poljoprivrednika koja su vodila proteste potpisati date Vladine predloge. Subotički ratari čekaju razgovore u Pokrajinskoj vladi o nadoknadi za odvodnjavanje i proglašenju elementarne nepogode suše, a šumadijski su najavili nove pregovore posle jesenje setve, jer kako su rekli - neće sedeti skrštenih ruku.


Tagovi

Protest Pregovori Žarko Galetin Ana Brnabić Cena ulja Cena suncokreta Zahtevi Subvencije po hektaru


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...